Конспирацията за кухата земя: Има ли някой долу?

в Конспирации

Конспирацията за кухата земя: Има ли някой долу? Конспирацията за кухата земя: Има ли някой долу?
Според доста голяма аудитория, нашата земя може да е куха отвътре, а също и обитаема … всъщност населена.
Това е доста популярна теория. Защо?

Според някои, нашето разбиране за структурата на вътрешността на Земята е базирано на предположения. Въпреки че има достатъчно доказателства за наличието на солидно твърдо ядро, те са базирани на геофизични методи за измерване на вътрешността.
Сеизмичните вълни и свободните честоти на трептене се използват, за да покажат какво се случва, когато вълната преминава през различните материали – вода или твърди структури. Това е напълно убедително, но от друга страна доказаното наличие на твърда маса не означава, че Земята не е куха.

Най-разпространеното вярване за твърдата вътрешност на Земята идва от минералния състав на ядрото. Счита се, че земното ядро се състои от желязо и че около него има разтопен слой. Смята се, че ядрото е съставено от няколко слоя: желязо, заобиколено от разтопен слой, мантия и кора. Учили сте за това в училище, нали? Това познание е извлечено от законите на инерцията и същността на сеизмичните вълни. Но пак … това са предположения, нито повече, нито по-малко.

Хората вярваме в дадена теория, докато не се появи друга, която звучи по-достоверно. Тогава новата теория заменя старата и се превръща във факт за повечето хора. Тук не става дума за теории, произлезли от умовете на случайни хора, употребяващи наркотици и халюциногенни вещества на ежедневна база. Става дума за уважавани хора с научни степени и огромен опит в полето на науката.

Колкото до конспирацията за кухата земя, може да се изненадате кой стои зад това вярване. Интелектуалци и военни са само част от хората, подкрепящи идеята. Тези вярващи са считани за иновативни умове в историята и в наши дни.

Например капитан Джон Симс от армията на САЩ декларира:

„Вярвам, че Земята е куха и обитаема отвътре, съдържа няколко твърди концентрични сфери една в друга и че е отворена при полюсите на 12 или 16 градуса.“

Какво представлява конспирацията за кухата земя?

На първо място това не е модерно вярване, а датира векове назад във времето. Будистите вярвали, че супер видове населяват вътрешността на Земята и излизат на повърхността само за да проконтролират много важни събития. Тибетски и хиндуистки традиции споделят подобни вярвания с текстове, водещи към Кралство Шамбала, митично място някъде във вътрешността на Азия. В Индия текстове говорят за големи сини същества Аватар Рама. Тези същества, обитаващи вътрешността на Земята, първо дошли на въздушни превозни средства… Това звучи донякъде познато, нали?

По света съществуват истории като тези – от културата на маите до канадската митология. Но именно западния свят със своите образовани интелектуалци успява да грабне вниманието на масите.

Едмънд Халей

През 17 век живял мъж, останал в историята, давайки името на Халеевата комета, но също и с мнението си за кухата земя.
Става дума за английския астроном и математик Едмънд Халей, чието най-голямо постижение е, че изчислил орбитата на кометата. Той е известен именно с това, затова и кометата носи неговото име. Той живее във времето на научната революция и наред с интереса си към космоса, публикува няколко силно противоречиви теории.

Едмънд Халей е един от интелектуалците, които вярвали, че Земята е куха. Той пише, че причината за промяна положението на магнитната стрелка е хипотеза за структурата на вътрешните части на Земята. Халей вярвал, че вътрешността на Земята е куха черупка с дебелина от порядъка на 500 мили (около 800 км). Той смятал че структурата на вътрешността се състои от две концентрични обвивки и вътрешно ядро. Според него, всяка от двете обвивки се върти с различна скорост и съдържа собствен атмосферен слой, който може да поддържа живот.
Халей е изградил вижданията си под влияние на трудовете на Исак Нютон, но не е бил единствен.

Леонард Ойлер

Леонард Ойлер, швейцарски математик и физик, имал подобни интерпретации като Халей. За разлика от него обаче, Ойлер не вярвал в двете обвивки, смятал, че Земята е напълно куха, с изключение на „слънцето в центъра“. Това слънце осигурявало, според него, топлина и светлина на технологично развитата цивилизация, която живее под повърхността.

Има и други популярни хора, които подкрепят конспирацията за кухата земя. Един от тях е адмирал Ричард Бърд, високопоставен офицер във военноморските сили на Съединените щати, който е посещавал и Северния, и Южния полюси. Твърди, че там е открил дупки, водещи към непозната земя. Казва, че е видял странни въздухоплавателни средства и високо развити хора със собствени тревоги за развитието на нашата планета. Твърди се, че новинарски репортажи са потвърдили историята му, но всички доказателства за такива впоследствие са унищожени.
Това са само част от корените на конспирацията за кухата земя, на теорията за рептилите, населяващи вътрешността на планетата. Има и хора, които са убедени, че земята е плоска, но това е друга конспиративна теория.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ