Политиката има смисъл, само ако работи за щастието на хората.

в Свят

Политиката има смисъл, само ако работи за щастието на хората.
Един малък човек не се предава пред “силните на деня”.

Той казва, че политиката има смисъл, само ако работи за щастието на хората. Показва с личния си пример, че политиката е в служба, а не власт или лично обогатяване.

Подкрепя каузата на бедните, на жените и на различните. Осъжда престъпната власт на големия бизнес.

Пренебрегва правилата на един свят, основан на конкуренцията, който винаги наказва смирените и работещите, и от който се обогатяват само кукловодите на този глупав цирк.
Изкрещява с цяло гърло, че светът е на жените и на мъжете, на всички жени и мъже, и не е правилно много, твърде много хора, да се опитват единствено да оцелеят, докато гледат отдалече живота на малцина избранници.

Убиват го и се опитват да изтрият всеки спомен за него – Томас Исидор Ноел Санкара. Томас Санкара, президент на Буркина Фасо от 1983 до 1987 г., когато е свален с преврат и убит.

След смъртта му се оказва, че всичко ценно, което той притежава се свежда до старичко „Пежо“, купено още преди да заеме президентския пост, хладилник с неработеща камера, три китари и колело.

Санкара живее с военната си пенсия от 445 долара на месец, а заплата си от 2000 долара дарява на сираци. Едно от първите му действия като президент е да смени старото име на страната си с Буркина-Фасо, което на местните диалекти означава „страна на честните хора“.

Провежда мащабни реформи за изкореняване на глада, създаване на система за безплатно образование и здравеопазване, изкореняване на епидемиите, възстановяване на горите на фона на настъпващата пустиня (по негово време на границата със Сахара са посадени над 10 млн. дървета).

Санкара забранява да сложат климатик в кабинета му, защото „е срамно пред хората, за които такъв разкош е недостъпен“. За разлика от повечето лидери на Черния континент той категорично забранява да се слагат негови портрети в училищата, публичните сгради и по площадите, с обяснението, че „такива като мен са седем милиона“.

Целият автомобилен парк на правителството от Мерцедеси е продаден и заменен с Рено 5- най-евтината кола по това време.

Заплатите на чиновниците са орязани, забранено им е да ползват личен шофьор и да летят в първа класа на държавни разноски. Скъпите западни костюми са заменени с местните памучни туники.

На Нова година чиновниците били длъжни да правят вноска със социалните фондове. За нарушение на правилата на Санкара се наложило да уволни половината правителство и да ги прати в колективните ферми, където „ще носят по-голяма полза за обществото“. След три години на власт, Световната банка отчита, че на практика Буркина Фасо е страна без корупция. Разбира се – всеки има своите врагове. Сред тези на Санкара били племенните вождове, чиито привилегии (данъци и безплатен труд от селяните) били отнети. Смята се, че в преврата бил замесен и либерийският диктатор Чарлз Тейлър. През 1987 г.

Санкара и 12 от неговите сподвижници са убити при преврат, ръководен от Блез Компаоре – тогава министър на правосъдието. След смяната на властта първият президентски акт на Компаоре е да си купи личен самолет „Боинг“ с парите, предназначени от Санкара за облагородяване на един от районите на страната.

Това е политик за пример, драги ми читателю!
Споделете тази публикация, нека всички научат, че корупцията може да бъде унищожена и усещането да бъде изкоренено !

Време е да изхвърлим боклука от властта и заедно да изградим една силна и богата България, която да бъде като „страна на честните хора“!

Вижте още от bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ