Монетите Говорят: Култура на общуване с монетите – дълг на всеки от нас

в България/Монетите говорят

Монетите Говорят: Култура на общуване с монетите - дълг на всеки от нас
Много е важна културата на общуване с монети и банкноти и произведения на изкуството. Мнозина от нас са виждали презентация на скъпи накити или антични предмети и ако сте забелязали човекът, който държи експоната е с бели ръкавици. Виждали сме и когато се експонират монети, там също се пипат с бели ръкавици.

Повечето уважаващи себе си и монетите колекционери и нумизмати търговци и ценители винаги използват бели ръкавици когато се докосват до така наречените голи монети.

Това са хора, който знаят, че ако пипаме монетите с ръце можем трайно да увредим монетите. Ето снимка на монета, която не е била в циркулация на която ясно си личи отпечатък на пръст.

Това замърсяване на монетата причинено от липсата на професионално отношение към монетата води след себе си много вреди. Малцина от нас се замислят, че ние изхвърляме през потните си жлези много химически елементи – мазнини, соли, витамини и минерали, а докосвайки всякакви повърхности в порите на кожата ни се натрупват по-голямата част от Менделеевата таблица.

Накратко едно докосване на монетата замърсява повърхността и с киселини и основи и всякакви химически елементи, които се явяват катализатори за окисляването на повърхността и.

Без да се замисляме ние неволно или от глупост даваме ход на процес, който да влоши качеството и. Всички се стремим да намерим възможно най-добрата монета, а само едно необмислено докосване може да повреди матричният и гланц и по-лошо – с времето да корозията да влоши трайно повърхността на монета и от там качеството и оценката и.

Именно една от причините всички монети, които се сертифицират е да бъдат консервирани в специални капсули.

Затова е добре всеки да си купи памучни бели ръкавици преди да е повредил волно или неволно някой наистина ценна монета. Тук нещата допират до възпитание и култура, които ние трябва да възпитаме идните, в които трябва да пропагандираме сред подрастващите. Защото тук става дума за възпитание и уважение към нейно величество монетата.

Такива ръкавици и всичко свързано с монетите можете да намерите в каталозите на LINDER и Lighouses попитайте за вашите ръкавици “Leuchtturm” ТУК!

Всеки един преди да се занимава с нумизматика трябва да си закупи консумативи, с който да пренася и съхранява своите монети – защото е важно отношението ни към монетите, защото монетите говорят и ще разкажат за вашето отношение към тях.

Цената на една стока се сформира според търсенето и предлагането на тази стока, но в нумизматиката е важно и тиражът важно е и качеството и средата, в която е била монетата при ценообразуването. Затова е важно за всички начинаещи да си закупят нужните консумативи, с които да съхраняват своите монети.

Важно е да се знае, че монетите не трябва да се почистват и да се излагат на химически и механични влияния, защото сертифициращите компании, които дават оценка на качеството на една монета така нареченият ГРЕЙД от който зависи пазарната цена на монетата може да не сертифицират монета, могат да ви откажат или да получите съвсем различна оценка от тази, която очаквате.

Тези нови стандарти и правила в нумизматиката изискват и нови стандарти на отношение към монетите. Всички ние сме длъжни с личен пример да възпитаваме подрастващите, защото това не е само култура и отношение, това е дълг към цялата световна нумизматична общност към която се числим и ние Българите.

Именно колекцията от Български монети на Костадин Везьов от Банско, който живее в Чикаго бе отличена на първо място в Ежегодните класации на най-голямата и най-престижната сертифицираща компания в света NGC. Той не само въздигна Българската нумизматика на световно ниво и прослави страната ни в цялата нумизматична общност, той е и първият, който сертифицира всички Български монети.

 

Всички ние имаме дълг да пазим и опазваме българските монети, защото те идват от миналото за да разкажат на бъдещето коя е България и кой сме ние, а ние трябва да ги предадем на идните поколения в пригоден вид.

Помнете монетите говорят и те ще разкажат как сме се отнасяли с тях затова нека възпитаме патриотизъм и родолюбие чрез тях, но нека ги докосваме с любов и отговорност да ги погалим с ръкавица – не е толкова скъпо, но е толкова важно!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ