И от Бога срама нямат за пари

в България

И от Бога срама нямат за пари И от Бога срама нямат за пари правителството ни! Да припомним една история, вижте къде се случва това +ВИДЕО

Морга държи телата на починали без здравни вноски

Да припомним една информация от 08 Февруари 2013 19:43

Причината е, че от болницата в Пловдив не могат да си вземат парите по клиничната пътека

Абсурден случай от Пловдив – Университетската болница в града отказа да освободи тялото на починала пациентка, докато съпругът й не плати дължимите от нея здравни осигуровки. От Националната агенция за приходите съобщиха, че това не е единственият случай.

От данъчната инспекция категорично заявиха, че е незаконно болниците да искат здравни осигуровки от починали пациенти и че няма правно основание здравните им задължения да стават изискуеми от близките им.

53-годишната Хавзе от кърджалийското село Бели пласт постъпила по спешност в Университетската болница в Пловдив със спукана аорта. Жената веднага била оперирана, но седмица по-късно починала. Когато съпругът й отишъл да вземе тялото от моргата, служителката заявила, че първо трябва да  плати здравните осигуровки на починалата си жена. Когато съпругът отишъл в Агенцията по приходите да плати 110 лева, за да бъдат възстановени здравните права на починалата му съпруга, данъчните служителки онемели.

„Ние не можем да издадем такъв документ и да го връчим на вече починал човек. Всъщност на кого да го връчим?”, коментира Ася Попхристова – директор Дирекция“Обслужване“ на НАП -Пловдив.

Данъчните сигнализирали за абсурда Здравната каса. От там са категорични, че лечебните заведения нямат право да искат пари от близки на починали, независимо, че преди да умрат същите пациенти са лекувани в болниците без здравни осигуровки.

Жената е била здравнонеосигурена от 2006 година. Според директора на болницата още при постъпването й близките били накарани да платят част от вноските й, за да бъде лечението й безплатно.

„Иначе лечебното заведение, на практика, търпи поредните си загуби”, поясни изпълнителният директор на УМБАЛ “Св.Георги“- Пловдив – доц. Карен Джамбазов.

Над 20 хиляди лева струва операцията и лечението на жената. Тези пари Касата няма да възстанови на болницата. По случая е разпоредена проверка. Служителката от моргата ще бъде уволнена, закани се директорът на здравното заведение.

Подробности за случая гледайте в репортажа на Благой Бекриев.

Източник: НОВА.ТВ

До къде ни докараха да не можем да си отидем от този свят без да си платим?
И ако не си си платил осигуровките не те лекуват, накратко умирай, а ако умреш може да попаднеш в тази ситуация!
В този случай не можем да кажем, че има добър край, но можем да кажем, че институциите са се задвижили и след намесата на медиите и обществото жената е била погребана навреме!

Но кой ще гарантира, че утре няма да се случи някъде другаде на някой друг?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ