Емоциите от триумфа: Шахматните шампионки на Европа получиха своя трофей – България записа исторически успех в шахмата

в Свят

Емоциите от триумфа: Шахматните шампионки на Европа получиха своя трофей – България записа исторически успех в шахматаШахматистките на България завоюваха отборната европейска титла на шампионата в Черна гора.

Това е не само историческа първа титла за страната ни, но и първи медал от отборно Европейско първенство, като отличието завоюваха Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева.

Те завършиха шампионата без загуба в деветте си мача, като напълно заслужено “Мила Родино” звуча в Будва, при завръщането на родния шахмат на голямата сцена.

Всички ръководни органи на международната федерация отбелязаха завръщането на нашата страна, която след цяло десетилетие на битки между отделните федерации, успя да бъде реабилитирана, получи “уайлд кард”, а след това грабна и Европейската титла.

След историческия успех, дошъл с днешната победа над Грузия, бившата световна шампионка Антоанета Стефанова сподели:

“Не мога да повярвам. Беше много уморително. Спечелих партията си, но след това трябваше да чакаме срещата на Гери, но тя не просто спаси играта, а и я спечели. За първи път от 20 години насам шахът е толкова популярен в България.

Много съм щастлива, имаме страхотен отбор. Благодаря на тези, които ни помогнаха да сме тук и да постигнем този резултат. Благодаря за този уайлд кард, който ни бе предоставен, за да бъдем тук. Не очаквахме толкова бърз успех. Това е невероятно поколение състезателки – Салимова, Пейчева, Кръстева, а има и още 2-3 момичетата, които обаче не са тук. Борим се от много години да възвърнем позицията на българския шах и се радвам, че най-сетне постигаме резултати”.

Героинята в днешния мач срещу Грузия се казва Гергана Пейчева, която успя да преобърне своята партия и със спечелената точка донесе титлата на България.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ