GUARDIAN: Европредседателство под облак от корупция

в Свят

GUARDIAN: Европредседателство под облак от корупцияЕвропредседателство под облак от корупция
Никой в България не преследва политическата корупция. В затвора няма нито един бивш служител на правителството. Достигнахме етап, в който описваме държавната корупция като превземане на държавата – пише британският всекидневник
Ще засвири музика, фойерверки ще гърмят и в полунощ на 1 януари България, най-бедната и „най-корумпирана” страна в ЕС ще поеме председателския жезъл” – така започва обширна статия на авторитетния британски в.”Guardian”, посветена на проблемите в нашата страна в навечерието на председателството.
„Председателството – да се определя дневния ред и да се ръководят срещите на високо равнище на Ес – вече няма тежест и влияние, както в миналото, но то е върховен момент за балканския народ от 7.4 млн. души население – констатира авторката Дженифър Ранкин.
„Повече от десет години след като България се присъедини към ЕС, остават въпросите за борбата й с корупцията, а присъствието на крайно десни партии в правителството предизвикват тревога. Според доклада на „Прозрачност без граници”, България е най-корумпираната страна в ЕС.
„Никой не преследва политическата корупция, няма бивши правителствени служители в затвора. Достигнали сме нива на корупцията, което описваме като пленена държава”, коментира пред вестника Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията.
Авторката Дженифър Ранкин цитира от Брюксел доклад на ЦИД, „който обрисува унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото“. Повече от 20%, или 1.3 милиона пълнолетни българи, са участвали в някаква корупционна операция като плащащи или получаващи подкуп, но през 2015 г. са приключени едва 72 дела, разказва още Ранкин.
Ранкин цитира Transparency International, която определя България като страната от ЕС, в която възприятието на корумпираност е най-високо, както и че присъствието в правителството на крайно десни партии предизвиква тревога, а борци с корупцията се опасяват, че в следващите 6 месеца Брюксел ще се държи по-меко спрямо властите в София.

В статията се казва още, че сред борещите се с корупцията в България се смята, че „Лукойл“ има монополна власт, гарантирана благодарение на няколко правителства чрез закони, които пречат на конкуренцията. Рухването на Корпоративна търговска банка (КТБ) е посочено като пример за жертва на „конфликт между нейния богат собственик и един политик“ – без да се цитират имената на Цветан Василен и Делян Пеевски, а има линк към анализ на Reuters.

Механизмът за сътрудничество и верификация, създаден при приемането на България и Румъния през 2007 г., трябваше да действа няколко години, но и днес двете страни са обект на специално наблюдение дали следват европейските норми, анализира „Guardian“. Ефектът от годишните доклади обаче е изчезнал, казват от средите, борещи се с корупцията.
„Очевидно е, че механизмът доведе до резултати. България успя да постави под контрол организираната си престъпност. Но корупцията и правосъдната реформа не донесоха резултатите, на които ЕС и Брюксел се надяваха“, обяснява Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него е грешка да се повтаря, че това е най-корупмираната страна в ЕС, защото изследвания, различни от тези на Transparency International, разкриват друга реалност. „Допитванията на Transparency International са на практика въпрос дали харесваш страната си. Не мисля, че в България има повече корупция, отколкото в Словакия например, но потенциалните последици тук са много по-големи, защото българската икономика е много по-малка.“

Висш представител на Европейската комисия отхвърля твърдения, че по политически причини докладите може да отпаднат. „Механизмът няма да приключи, докато не видим изпълнени всички показатели и препоръки“, посочва източникът на „Guardian“.
Председателството не е единствената причина ЕС да не е склонен да се държи твърдо с властите в София. Страната е финансово стабилна и не създава проблеми на Брюксел, срещу нея няма санкции за нарушаване върховенството на закона, какъвто е случаят с Полша, не воюва срещу бежанските квоти, както прави Унгария, и не е обект на спасителен план за много милиарди евро, както Гърция, изрежда изданието.
„София е предвидима под управлението на дясноцентристкия премиер Бойко Борисов и това обяснява защо Жан-Клод Юнкер призовава заедно с Румъния незабавно да бъдат приети в Шенгенското споразумение. Само че Франция, Германия и други западни държави от години блокират този ход заради загриженост за корупцията.“

Хедър Грабе от Института за европейска политика на „Отворено общество“ посочва промяна в нагласите след Брекзит и конфликта с Полша. „През 2007 г. имаше желание да се членува във всичко и проблемът беше дали си готов, сега самият факт, че България опитва и иска да бъде част от случващото се, изглежда, има по-голяма тежест.“
Източник на Ранкин, който познава Борисов и кръга около него, допълва: „Имаше време, когато страхът от Брюксел в малките държави беше много силен, но сега, ако си фискално стабилен и сътрудничиш при големите решения, няма да имаш проблеми.“

В статията се отбелязват и притесненията от участието в правителството на националисти, които или са осъждани за използване език на омразата (като Валери Симеонов), или призовават да се спират търсещи убежище дори със силата на оръжието (като Красимир Каракачанов). ВМРО е „известна със систематичното пропагандиране на омраза срещу съседни народи на Балканите, както и срещу циганите“, се казва в доклад на Съвета на Европа, цитиран от авторката.
Източникът ѝ уточнява, че тримата министри не са особено влиятелни в правителството, но че в Брюксел се усеща тревога от възгледите им. Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова споделя пред Politico в началото на годината, че „тя е нервна“ по повод на ситуацията и наблюдава отблизо политиката на правителството спрямо ромското малцинство.
Източник: temaonline.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ