Практически съвети за начинаещи колекционери на монети

в България/Монетите говорят


Стефан Пройнов: Практически съвети за начинаещи колекционери на монети Има една поговорка „Купете книгата, преди да купите монетата!“ Това просто означава, че трябва да проучите каквито и монети да събирате, преди да започнете да ги събирате. Тази поговорка на търговеца на монети от Ню Йорк от 20-ти век Арън Р. Фелдман (и популяризирана от него през 1966 г.) може да бъде преведена от по-информираната в дигиталната област аудитория да означава: научете повече за монетите, които ви интересуват, чрез уебсайтове и електронни каталози както и такива преснемани в Адобе формат. Интернет е пълен с информация понякога обаче е доста манипулативна. Но сърцевината на поговорката остава същата… положете усилия да се информирате, преди да похарчите куп пари за монети, за които дори не подозирате каква е пазарната им стойност!

Стефан Пройнов: Както обичам да казвам питайте: ”две мнения са повече от едно, а три мнения са повече от две”. За това са каталозите за монети, с който да сверявате цените преди да направите покупка. Няма колекционер, търговец или нумизмат, който да не е допускал грешки, които да не закупувал фалшификати или монети на твърде висока цена.

Днес нумизматиката е по-лесна – има сертифициращи компании на които да вярвате за оценката и преценката, за качество и автентичност на монетата, макар че все пак не трябва да забравяме, че там където има субективен фактор на преценка има и вероятност за грешка. Свидетели сме и на надценени монети и на подценени такива и дори на грейдвани фалшификати. Но тук отговорността е на компанията не е ваша. Всички искаме да си закупим редки и скъпи монети като тези, които са трудни за намиране.

Всички знаем, че редките монети са скъпи, но в кой момент стават твърде скъпи? Тук каталозите за монети са ваш съветник не бъдете алчни. Импулсивно купуване на евтини монети по аукционите продиктувано в желанието ви да доминирате и да победите е опасно, но лесно се преглъща от Егото ви когато става дума за малки суми. Импулсивно купуване на редки монети вече е голям проблем, защото само след няколко сделки може да обявите банкрут и сериозно да ви се преобърне животът. Емоциите не трябва да влияят на преценката ви.

Закупуване на монети с повишена оценка или проблемни монети е компромис, които не трябва да правите – вярно е, че кефът цена няма, но на практика има. Всеки компромис води до загуба, това показва практиката. Всеки стар с опит колекционер ще ви каже, че продажбата на рядка монета не става от днес за утре. Обикновено, ако сте закупили колекция и я продадете бързо осъзнават едва след като продадат определено съкровище, че са изпуснали нещо специално — нещо, което е трудно да се намери и което може никога да не успеете да попаднете на него. Ако някой Ви дава много пари задайте си въпросът „защо го правите“ и къде грешите в оценката си?

Той иска да спечели от вашите монети и от коя или кой от тях сте подценили – информирайте се. Защото с времето цените на монетите се променят и търсенето и предлагането им е различно. Някой колекционери си продават монетите, защото имат по-добра, но някой изпитват и нужда от средства често се случва и продавачът да иска да си закупи колекцията отново и е склонен да плати повече дори. Реализирането на продажби е сложен процес и пазарът е пълен с манипулации. Никога не купувайте под давление на емоциите си, винаги ще сбъркате, вслушвайте се в здравият разум, четете, информирайте се и се допитвайте в другите гледни точки.

Стефан Пройнов: Има една поговорка която гласи: ”Не обещавай когато си щастлив и не действай когато си гневен”. Аз бих казал „Не купувайте когато сте щастливи и не продавайте когато сте гневни“ Животът е наниз от грешки от които се учим докато сме живи, но в нумизматиката грешките струват скъпо, а уроците могат или да оформят психиката Ви или да я повредят. Бъдете разумни и мнителни не бъдете алчни и хазартни, защото парите идват и си отиват, отиват, отиват остават знанията, които сте придобили. Коя е най-добрата монета попитали един търговец и той отговорил – ами реализираната с добра печалба. Водете се от вашите познания и се вслушвайте в познанията на другите.

Монетите са преди нас и няма да свършат, но парите ви може да свършат няма да успеете да изкупите всичките монети на света, но можете да купите тези, които искате, но на каква цена е важно.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ