Петсетов трилър пречупи Ноле, новият крал на “Уимбълдън” е Карлос Алкарас

в Свят

Петсетов трилър пречупи Ноле, новият крал на "Уимбълдън" е Карлос АлкарасКарлос Алкарас е големият шампион от “Уимбълдън”.

В уникална петсетова битка, световният №1 успя да пречупи господарят на този турнир – Новак Джокович.

3:2 сета и 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4 в отделните части, оформиха този невероятен финал, който продължи 4 часа и 42 минути.

Преди него Новак Джокович не бе губил мач на “Уимбълдън” от 2017-а, печелейки последните му четири издания. Освен това Ноле бе непобеден на “Централния корт” в продължение на 10 години и 9 дни, но дори и невероятният сърбин си намери майстора.

А той е Карлос Алкарас. Новото чудо на тениса, който на 20 години печели втората си титла от Шлема, при това в един брутален мач срещу голям шампион като Джокович.

И двамата бяха просто на феноменално ниво. Дори в моментите, когато губеха точки, геймове и сетове, това не се случваше заради непредизвикани грешки или слабости, а просто заради още по-силното отиграване на тенисиста отсреща.

Титлата прибави към историята на “Уимбълдъб” още един голяма шампион, пред когото по всяка вероятност предстоят още десетки подобни мигове, докато за Новак Джокович остава разочарованието след двете титли от Шлема, които той спечели през този сезон.

В първия сет на мача видяхме истински открит урок по тенис от страна на Джокович, който просто отвя своя опонент с 6:1.

Ноле бе просто брилянтен и дори водеше с 5:0, като макар да не сложи “геврек” на своя опонент, той успя да затвори тази част за 35 минути.

И трябва да отчетем, че в този сет Алкарас не играеше никак лошо. Може би той бе малко припрян, но каквото и да правеше испанеца, насреща имаше една непреодолима стена наречена Новак Джокович.

Алкарас обаче бързо забрави случилото се в първия сет, а това се доказа и с ранния пробив, който испанецът направи, за да поведе с 2:0.

Светкавичен рибрейк на Новак Джокович обаче бързо секна устрема на Алкарас, като резултатът стана 2:2, а до края и двамата не достигнаха до нова точка за пробив, което логично доведе до тайбрек.

В него първия минипробив бе в полза на Джокович, но малко след това топката се спря в мрежата след удар на сърбина, което означаваше върнат минипробив.

Резултатът бе 5:5, а след това при 6:5 в своя полза Ноле достигна до сетбол, но той бе пропуснат, а платената цена за него се оказа твърде скъпа. Последваха три поредни точки в полза на Алкарас, което означаваше 8:6 в тайбрека и спечелен втори сет.

В третия сет от мача видяхме абсолютно повторение на първата част, но този път нещата се развиваха изцяло в полза на Алкарас.

Първият сервис на сърбина стана доста колеблив, а Алкарас перфектно улови момента и се възползва от по-неуверените действия на своя опонент.

Световният №1 спечели сета с 6:1, а може би ключов за развитието му се оказа епичния пети гейм, в който продължи 26 минути. При сервис на Джокович двамата преминаха през 13 равенства 40:40, като в тях Алкарас пропиля шест точки за пробив.

Седмият шанс обаче бе наказан от испанеца, който поведе с 4:1, а след това затвори този сет с 6:1, за да вземе пренината в мача.

На вълната на вдъхновението от случилото се в третия сет, Алкарас започна силно четвъртата част. Той поведе с 1:0, а след това получи и два брейкбола при 40:15 във втория гейм.

Ноле обаче се измъкна от трудната ситуация, спаси тези точки за пробив и от своя страна успя да осъществи скъпоценния си брейк в петия гейм.

Освен преднина в резултата, този развой даде сериозно психологическо предимство на Джокович, който поведе с 5:3, а след това дори не трябваше да чака следващия се сервис гейм, защото нов пробив означаваше 6:3 и пращането на мача в пети сет.

Последният сет започна силно за Алкарас, който успя да пробие за 2:1 и принуди Ноле да изпусне нервите си, удряйки своята ракета в мрежата.

Това му доенсе не само предупреждение, но и разконцентрация, защото Алкарас поведе с 3:1, след това с 4:2, а след това при 5:4 испанецът не трепна, сервирайки за първия си трофей на “Уимбълдън”.

6:4 в петия сет и 20-годишният испанец се качи на трона на “свещената трева“.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ