Отровен подарък ли е съгласието на Русия да замени долара с евро при разплащанията си с Европа?

в Свят

Отровен подарък ли е съгласието на Русия да замени долара с евро при разплащанията си с Европа?

Конфликтът с Доналд Тръмп се пренесе на валутна плоскост. Русия потвърди плановете си да използва европейската валута в своите делови отношения с европейските компании, включително и за покупката на нефт и газ. По този начин руснаците демонстрираха готовността си да се откаже от долара в полза на еврото. За ЕС това ще бъде голяма победа, защото от много време Съюзът се стреми да направи еврото световна валута, но това е невъзможно без изпълнението на определени условия и рискове.

Естествено, че американците ще направят всичко възможно да не допуснат това да се случи. По този начин търговско-политическата война, обхванала САЩ и останалия свят, ще се пренесе на финансовата плоскост.

В същото време Китай не крие, че може да използва своите огромни доларови резерви, за да задуши американската икономика, като прекрати изкупуването на американски дълг.

Сега вече и Русия предлага на европейците да направят еврото платежно средство за всички търговски операции между ЕС и Русия.

Европа е основен търговски партньор на Русия. През зимния период Европа напълно зависи от руския газ. Вместо ЕС да продължава да плаща газа в долари, Владимир Путин потвърди своята готовност да приеме разплащания в евро.

Москва не за първи път обсъжда въпроса за валутните разплащания. На последния икономически форум в Санкт-Петербург през юни миналата година, в който взеха участие болшинството от държавните ръководители и правителства на ЕС, министърът на финансите на Русия Антон Силуанов направи предложение Русия да се откаже от долара в международните си разплащания и да го замени с евро. На същия форум Владимир Путин и Емануел Макрон публично подкрепиха тази идея. За своята идея те информираха и Ангела Меркел.

Първоначално идеята нямаше особен успех, но когато икономическото напрежение между САЩ и останалия свят достигна критична точка, много от страните започнаха да обмислят ответни мерки срещу протекционистката политика на Доналд Тръмп. И, ако Китай първи пое силата на удара и вече отбелязва забавяне в ръста на търговската си дейност, то Европа също се намира в не по-малко трудно положение. Защото тя също е заплашена от американските санкции, ако европейските компании тръгнат против екстериториалните ограничения, налагани от Вашингтон.

Руската инициатива обаче не е случайна. На първо място, съвсем очевидно е, че предлагайки да се заменят разплащанията от долари в евро, включително и при продажбите на природен газ, Владимир Путин с един изстрел убива два заека. От една страна, той поставя под заплаха господството на долара като световна валута, съответно неговия авторитет и стабилност. А Доналд Тръмп едва ли ще може да преглътне това спокойно. От друга страна, с този си ход той, де факто, дава на еврото статут на международна валута, какъвто то никога до сега не е имало. Още повече, че Централната банка на Русия от няколко месеца започна да изкупува колосални количества евро и да продава долари.

От техническа гледна точка, за европейците това е добра новина. Тя им дава възможност да изведат покупките на нефт и газ от сферата на долара. Добра новина е и поради факта, че повишава доверието в европейската валута. В политически план също така е очевидно, че този ход допринася за укрепване на проевропейската линия и на привържениците на еврото в същото време, когато ЕС е подложен на атаки от популистките движения.

Голямата част от популистите са на мнение, че еврото е виновник за всички трудности, с които се сблъскват страните им и затова желаят да напуснат ЕС по примера на британския Брекзит. От тази гледна точка може да се каже, че руското предложение е от полза на убедените привърженици на ЕС. От друга страна, тази подкрепа може да се окаже много обременителна, защото Русия предлага да приеме еврото, а в замяна да помоли партньорите си от Европейския съюз да свалят наложените срещу нея санкции.

В Брюксел признават, че „това е напълно логично“. В икономически аспект европейските компании, както френските, така и немските, от дълго време настояват за отмяната на тези санкции, за да могат да стимулират търговските си потоци с Русия без да изпадат в непредвидени усложнения. Но отменяйки санкциите срещу Русия, европейците рискуват да се конфликтират с американската администрация, а това ги заплашва с много сериозни глоби и риск от загуба на американския пазар.

На този етап обаче Европа не може да се лиши от достъпа си до пазарите на САЩ. Така че това е доста сложен проблем за европейците, още повече, че те все още не са изработили единна позиция спрямо действията на Доналд Тръмп.

Дали поради липса на решителност или поради финансови интереси, основните държави от ЕС, както и преди, се стремят да угодят на Америка. От гледна точка на ползите за еврото, руското предложение е хубав подарък, но от гледна точка на политиката този подарък вероятно ще се окаже отровен.

Превод: Гласове
Източник: glasove.com

Виж още публикации на bultimes

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ