Нургюл Салимова завърши на второ място на Световната купа по шахмат за жени

в Свят

Нургюл Салимова завърши на второ място на Световната купа по шахмат за жениНургюл Салимова завърши на второ място в Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в столицата на Азербайджан Баку.

Във финала българката отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина. В днешния тайбрек по бърз шах българката бе надиграна с 0,5:1,5 точки след реми с белите в първата партия и загуба с черните във втората.

В първата партия за деня, в която Салимова бе с белите фигури, двете направиха реми на 42-рия ход с трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята. След кратка почивка започва втората партия, в която Горячкина ще има предимството на първия ход.

Както и във втората партия в неделя по класически шахмат, в която Салимова отново бе с белите, така и сега българката имаше много сериозно позиционно предимство. Салимова обаче отново се оказа притисната от времето, рискува да жертва качество, но след това пропусна факта, че Горячкина може да даде вечен шах и така се измъкне от критичната ситуация, в която бе изпаднала.

Първите две партии по класически шахмат в събота и неделя завършиха с ремита и по регламент в днешния ден предстоят поне две партии по ускорен шах с контрола от 25 минути плюс 10 секунди за всеки ход. При ново равенство се предвиждат още две партии рапид, но този път с контрола от 10 минути плюс 10 секунди на ход. Ако и тогава нито една от двете шахматистки не вземе предимство, ще се играят две партии блиц на 5 минути плюс 3 секунди. При случай на равенство регламентът предвижда една партия Армагедон с контрола от 3 минути плюс 2 секунди на ход, в която играещата с черните фигури ще се нуждае от реми, за да бъде обявена за победител във финалния мач.

Във всеки от първите три кръга в тайбрека шахматистките ще играят по една партия с белите и по една партия с черните фигури, като преди всеки кръг ще се тегли жребий за това коя от двете да играе с белите в първата партия. В първата партия за деня Салимова е с белите фигури.

Победителката в мача ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата финала ще получи чек за 35 000 долара.

За Салимова, която има ранг международен майстор и е номер 29 в схемата на турнира, финалният тайбрек има и допълнителен залог. Победа в него ще ѝ гарантира получаването на най-високото звание в шахматния свят – гросмайстор.

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Салимова при жените. По пътя си към него бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля Чарлийз ван Зил от ЮАР с 2:0 точки, Оливия Киолбаса от Полша с 1,5:0,5 точки, Мери Ан Гомес от Индия с 2:0 точки, Медина Аулия от Индонезия с 2,5:1,5 точки, Полина Шувалова от Русия с 3:1 точки и Анна Музичук от Украйна с 3,5:2,5 точки.

24-годишната Горячкина, която е номер 3 в световната ранглиста на ФИДЕ при жените, игра във финала и на първото издание на Световната купа през 2021 година. В него тя загуби от сънародничката си Александра Костенюк. Година по-рано петкратната световна шампионка в различните възрастови групи при девойките игра и за световната титла при жените, но загуби мача с китайката Цзю Вънцзюн.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 година в канадския град Торонто. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ