Монетите говорят: Котис II и римската империя

в България/История/Монетите говорят


Стефан Пройнов: Котис II в битката при Пидна.
Стефан Пройнов: За Котис II се знае, че е тракийски цар на Одриското царство през от 202 до 162 г. пр. Хр. Но малцина знаят, че той участва в най-голямата битка по това време в Пидна. Той участва в битките при Киноскефале и Пидна през 197 г. пр. Хр. и 168 г. пр. Хр. като съюзник на Македонското царство при царете Филип V и Персей. Плутарх разказва, че по време на битка при Пидна Котис II командвал лявото крило на съюзните антиримски армии, което се състояло от подчинените му тракийски войски и части на македонската фаланга.

По време на битката траките настъпили първи, носели черни хитони и брони и от тях се уплашил извънредно много зетя на римския пълководец Луций Емилий Павел Публий Емилий Назика, който се биел на този участък командван от Лициний Крас. Тракийските войски разбили римските на това крило и траките пленили много римски войници и офицери въпреки, че македонската фаланга изгубила битката. Котис II имал син Битюс, който също участвал в битката при Пидна през 168 г. пр. Хр., но се биел в дясното крило и бил пленен от римляните и отведен в Рим.

Междувременно Котис отправил армията си и срещу римските съюзници също траки Сапеи, Дентелети и др., които войски разбила неговата армия и им наложил волята си.

След това лично отишъл в Рим и бил изслушан от сената като предложил да бъде освободен синът му Битюс срещу освобождаване от тракийски плен на римските войници и офицери пленени при Пидна. Сенатът се съгласил и между Одриското царство и Рим били установени официални съюзнически отношения. Котис II единствен от съюзниците на македонския цар Персей запазил независимостта си и тракийското Одриско царство останало непокътнато след военните действия при Пидна.

Битката при Пидна и краят на Македонското царство

Филип V умира в римски затвор като пленник и до края на дните си не казва къде са скрили над 156 тона с злато.

СЕСТЕРЦИЯ НА КОТИС II

Ето една монета, която показва трако-римската връзка между Котис II и Рим.

Стефан Пройнов: В момента в България се извършват разкопки на Хераклея Синтика и този град ще разкаже много за връзката на траките и Рим, за взаимодействието на различните тракийски племена. Макар Хераклейците да са били на страната на Римляните докато Одрисите на македонците в този град са вплетени много култури и ще дойде ден той ще разкрие много тайни. Ще дойде ден и ще стане ясно, Котис II е воювал не само с Римляни и траки, но и със скитските царе далеч на Север от границите си.

Тази трако-римска монета на КОТИС II е открита в Русия и се предлага за продажба в Москяа

Все пак Котис II си остава наследник на най-голямото одриско царство столицата на което си остава на дъното на язовир Георги Димитров, по-късно преименуван на язовир Копринка.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*