Мая Манолова: Целта ни е 1250 лв. минимална заплата и 550 лв. минимална пенсия

в България

 Мая Манолова: Целта ни е 1250 лв. минимална заплата и 550 лв. минимална пенсияМая Манолова: Целта ни е 1250 лв. минимална заплата и 550 лв. минимална пенсия

За „Изправи се! Мутри вън!“ увеличаването на доходите на българските граждани е основен приоритет. Целта ни е 1250 лв. минимална работна заплата и 550 лв. минимална пенсия до края на следващия мандат. Пенсиите трябва да бъдат преизчислени на база осигурителен доход от 2018 г. незабавно, в сила от 1 септември 2021 г., в краен случай от 1 януари 2022 г.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

България е в демографска катастрофа. Необходима е целенасочена и фокусирана подкрепа за семействата и раждаемостта. Ние предвиждаме еднократна помощ при раждане на първо, второ и трето дете съответно по 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв., както и 10 хил. лв. за второ и трето дете за родители, които са работили и са се осигурявали през последните две години. В програмата сме заложили безплатни детски градини и ясли за всяко дете, ваучери за култура, детегледачи, ремонт на жилището, допълни Манолова.

Тя бе категорична, че са необходими промени в образователната система, майчиното и детското здравеопазване, както и подкрепа за стартъпите в България.

Съдебната реформа, чувството за справедливост, свобода и достойнство също са важни. Никой не е съгласен партийни „калинки“, хора без образование и квалификация, да го ръководят. Коренната промяна на системата, демонтирането на мафиотския модел, в който държавата се управляваше от партийно посочени хора, трябва да бъде променен, подчерта Манолова.

В България една шепа фирми са на държавна хранилка, получават големите обществени поръчки, концесиите, а останалите са поставени в условията на изкривена конкуренция. Когато бъде решен този проблем и има ясни, честни и почтени правила, тогава индустрията ще се развива свободно и динамично, заяви още тя.

Притеснително е, че в Плана за възстановяване и устойчивост акцентът е върху финансови инструменти, а не върху пряката финансова подкрепа от държавата за фирмите, за иновации, инвестиции, зелена икономика. Това трябва да се промени. И в момента банките и финансовите институции предлагат кредити, но бизнесът не е в състояние да ги използва, каза Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ