Манолова разпространи декларация със 70 управленски мерки за повишаване на доходите, подкрепа на бизнеса, съдебна реформа и ревизия на управлението

в България

Манолова разпространи декларация със 70 управленски мерки за повишаване на доходите, подкрепа на бизнеса, съдебна реформа и ревизия на управлениетоПредседателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова разпространи декларация на Партньорската мрежа „Изправи се.БГ“ със 70 управленски мерки за повишаване на доходите на обикновените граждани, подкрепа на бизнеса, демонтиране и ревизия на едноличния модел на управление.

В преамбюла на декларацията Манолова подчертава готовност за създаване на широко обединение срещу модела на управление на Борисов и устойчиво мнозинство на почтените в 45-ото Народно събрание.

Мерките са организирани в 10 раздела, като се подчертава, че ще послужат за основа на цялостна и по-пълна управленска програма.

Сред акцентите в мерките са въвеждане на минимална почасова ставка с цел постигане на минимален доход от 1000 лв. на месец и ръст на средната заплата до 2000 лв. месечно и преизчисляване и увеличаване на пенсиите; над 10 мерки за стимулиране на бизнеса и семейните стопанства, в това число увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 на 200 хил. лв. и временно освобождаване от някои данъци по сектори; забрана за харчене на бюджетния излишък без решение на Народното събрание; въвеждане на таван на работните заплати на мениджърите в държавните дружества; шокове въвеждане на електронно управление и премахване на всички гишета с чиновници; децентрализация на част от приходите в бюджета в полза на общините; изцяло електронни обществени поръчки и дигитално образование и здравеопазване.

Акцент е поставен върху прилагане на принципа „Пари срещу реформи“ по отношение на средствата за България от Фонда за възстановяване на ЕС Next Generation EU.
В Четвърта глава „Ревизия на управление и възстановяване на справедливостта“ Манолова посочва, че се създава специална комисия за незабавна ревизия на управлението на Бойко Борисов като министър-председател, на министри и заместник-министри, представителите на изпълнителната власт и всички органи и институции, регулатори, държавните дружества и дружества с държавно участие.

В декларацията се посочва, че Комисията по ревизията ще започне работата си с ревизия на НОИ и политиките, за които плаща НОИ, ревизия на НЗОК; ревизия на НАП и на изтичането на личните данни на над 5 млн. български граждани от НАП; Сребърния фонд; Българската банка за развитие; участията на офшорни дружества в усвояване на публични средства; пенсионните дружества и тяхното състояние; търговските аташета; Фонда за пътна безопасност към МВР; средствата, дадени през годините за електронното управление и e-правителство; предоставянето на българско гражданство; програмите за модернизиране на армията; програмите за саниране и ремонт на язовирите; държавния ВиК-холдинг и ВиК-сектора; топлофикационните и ВиК-дружествата; средствата за изграждането и ремонтите на пътища и магистрали; държавните дружества „Автомагистрали“, „Монтажи“, Дружеството за управление и стопанисване на язовирите; Държавната консолидационна компания; Държавната петролна компания; ВЕЦ-овете и тяхната собственост; средствата за преодоляване на последствията от Ковид-кризата и причините за отбелязаната в България най-високата смъртност в ЕС по време на пандемията; всички раздадени бонуси в администрацията и възнагражденията за участия в бордове на държавни служители, в т.ч. оповестяване на лицата, които са ги разрешили и получили.

Ревизия ще се прави и на всички големи обществени поръчки при управлението на Борисов и всички знакови сделки от прехода, съобщават още от „Изправи се.БГ“.
Сред приоритетите на „Изправи се.БГ“ са мащабна съдебна реформа за справедлив досъдебен процес, децентрализиране на прокуратурата, ограничаване безконтролната власт на главния прокурор, прозрачно кариерно развитие и атестация на магистратите и без политическа намеса в съдебната власт.

В документа се предвиждат поправки в Конституцията и шест въпроса за провеждане на референдум, на базата на който да се предприемат поправки в Конституцията.

От „Изправи се.БГ“ предвиждат и незабавен избор на нов състав на Висшия съдебен съвет, КЕВР, СЕМ, КЗК и КФН и нови бордове на държавните дружества, както и таван на заплатите на мениджърите на държавните дружества.
Манолова е предвидила и закриване на институции, които системно не работят в публичен интерес, като посочва РИОСВ, ДНСК, държавния ВиК-холдинг и др.

В неотложната законодателна програма за защита на обикновените хора Манолова посочва приемането на близо 20 закони и пакети от законопроекти, свързани с ВиК-услугите, монополите при снабдяването с ток, парно, газ и мобилни услуги, частния фалит, свръхпривилегиите на банките, ограничаване дейността на колекторите и бързите кредити, против внос на боклук от трети страни, за чистотата на атмосферния въздух, в това число въвеждане на санкции за държавата при всеки ден на превишение на минималните допустими нива на замърсяване в размер на 1 стотинка на засегнат човек на ден. Глобите ще се събират в специален фонд.

Манолова предвижда още изменения на Изборния кодекс за изчистване на избирателните списъци от мъртви души, въвеждане на активна регистрация, машинно и по пощата гласуване, подзаконови нормативни актове за бърза и добре платена спешна помощ, изменения в Закона за ДДС за увеличаване на прага за регистрация от 50 хил. лв. на 200 хил. лв., закриване на ЧСИ, ако предвидените законови промени не успеят да ограничат произвола им, изменения в Закона за СРС и Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за личната помощ и свързани с хората с увреждания, въвеждане на принципа „Замърсителят плаща“ в определянето на таксата битови отпадъци.

По отношение на здравеопазването тя предвижда премахването на лимитите, доплащането в брой в здравната система и въвеждането на електронно здравеопазване, освобождаването на НЗОК от ДДС на лекарства и медицински изделия, петкратно увеличение на практиките по профилактика и превенция и по-голямо финансиране на доболничната помощ и лекуването и увеличаване възнагражденията на медицинските специалисти.

В Осма глава „Гаранции за чиста околна среда“ от „Изправи се.БГ“ посочват забрана за строителство в защитени зони, спиране на незаконната сеч, прекратяване на зариването на България с боклук, програми за гарантиране на по-чист въздух в българските градове, разширяване на мрежата от комплексни измервателни станции и стимулиране на незамърсяващи превозни средства, прекратяване източването на язовирите и реален ремонт на язовирните стени.

В главата „Просветено общество и адекватни социални услуги“ от „Изправи се.БГ“ се ангажират да осигурят безплатни детски градини и ясли за всяко дете, лаптопи за всеки ученик и учител, въвеждане на дигиталното образование, увеличаване на финансирането на висшето образование, увеличаване на бюджета за култура с 20%, постоянна програма за подпомагане на самотните родители и предоставяне на държавни чекове за услуги (ваучери) за детегледачи, гледане на възрастни граждани и хора с увреждания, социални услуги, услуги за поддържане на дома, битови ремонти и ваучери за културен достъп.

Последната глава на документа е наречена „Държавата омбудсман“, където Манолова се ангажира с гарантиране правата на потребителите и увеличаване правомощията на КЗП по отношение на финансовите институции и защита на длъжниците.
Манолова посочва, че се ангажира и с гарантиране свободата на медиите и прекратяване на политическия, лобисткия и партийния натиск върху тях. Спиране на практиките на купуване на медийно присъствие с държавни пари. Въвеждане на регистър на собствеността на медиите.

Обявените от „Изправи се.БГ“ 70 управленски мерки са в изпълнение волята на протестиращите срещу статуквото, инициативните комитети от цялата страна, активистите на местни каузи и организациите, които припознават в Партньорската мрежа „Изправи се.БГ“ платформа за политическо представителство на обикновените хора, се казва още в документа, на основата на който ще се провеждат преговори за създаване на устойчиво парламентарно мнозинство за реформи в полза на обикновените хора.

Ние, от Партньорската мрежа „Изправи се.БГ“, се разграничаваме от създаването на напрежение между основните демократични извънпарламентарни организации и партии. Напротив, призоваваме за изграждането на мостове за съвместен контрол над изборния процес и взаимодействие за връщането на свободата, демокрацията и правовия ред, се казва в заключението на декларацията.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ