Манолова: Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс, приети днес, са измяна срещу народа

в България

Манолова: Промените на ГЕРБ в Изборния кодекс, приети днес, са измяна срещу народаВсеки депутат, осигурил легитимност и кворум на това заседание за обсъждането на тези промени в Изборния кодекс, ще е изваден персонално с името и снимката си, каза Манолова

Изборните промени, които приеха днес на първо четене в правна комисия, са атентат срещу честността на изборния процес. Ако не държавна измяна, депутатите извършват измяна срещу народа си, приемайки подобни правила дни или месеци преди изборите, въпреки народния гняв по улиците на България. Това е кощунство.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред Факти.бг, в предаването „Разговорът“ с Лили Маринкова във връзка със скандалната заповед на председателя на правната комисия от ГЕРБ Мая Манолова да не бъде допусната до заседанието за промените в Изборния кодекс. На заседанието днес от 13 ч. всички други граждански организации, без „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, бяха допуснати, въпреки че Манолова спази процедурата за достъп.

Някой трябваше да каже директно в очите на депутатите, че тези промени в Изборния кодекс са ненужни, каза Манолова в свое живо включване по време на заседанието.
Мотивите към законопроекта са фалшиви. Променят изборните правила заради скрити партийни цели – практическа отмяна на машинното гласуване, практическа отмяна на преференциалния вот, удължаване на изборния ден до 48 ч. (два дни), промяна в изборните протоколи, така че по-трудно да хванат лъжите и измамите им, ограничаване правата на наблюдателите. Това по своята същност са най-опасните промени, за които вратата е широко отворена, защото проектът на ГЕРБ събра мнозинство на правната комисия, обясни председателят на „Изправи се.БГ“.

Пред Лили Маринкова Манолова подчерта, че 61 гласа са достатъчни, за да се приемат промените. Всеки депутат, осигурил легитимност и кворум на това заседание за обсъждането на тези промени в Изборния кодекс, ще е изваден персонално с името и снимката си. Тази мокра поръчка срещу българския народ няма да остане безнаказана, категорична е Манолова.

Това е престъпление срещу вота на българските граждани. Това е съзнателно посегателство над политическите права на българските граждани. Ще намеря начин да го кажа на депутатите, включително и утре пред парламента. Това, от което ги е страх, е някой да ги разобличава с факти и аргументи, заяви още тя.

Относно твърдението, че Изборният кодекс е неясен относно машинното гласуване, Манолова припомни, че за евроизборите през 2019 г. ЦИК осигури 3000 машини за гласуване според текстовете на сегашния Изборен кодекс.

Томислав Дончев, председателят на ЦИК, членовете на ЦИК трябва да носят лична отговорност. Текстовете в Изборния кодекс, според които в секциите с над 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване, са приети преди една година. На тези избори измамите няма да минат просто така. Ще има пълна ревизия на всеки един като Дончев, като депутатите и като тези, които не си свършиха работата, подчерта Манолова.

Хората са на улицата, искат честни избори, искат оставка на правителството и този парламент да си ходи, а те променят изборните правила. Никога няма да има електронно гласуване, защото не може да манипулира, да купува и да мачка българите зад граница. Борисов не може да спечели при честно състезание. Докато Борисов и неговите марионетки управляват и организират изборния процес, няма да има честни избори. Докато има депутати на ГЕРБ и те са мнозинство в парламента, няма да има електронно гласуване, категорична е Манолова.

Тя заяви, че „Изправи се.БГ“ ще се яви на следващите парламентарни избори с партньорска мрежа, в която са включени граждански организации, инициативни комитети, партии извън статуквото, граждани и експерти.

Няма да правим партия. В „Изправи се.БГ“ всеки е представител на кауза – срещу застрояване, срещу мръсен въздух, срещу безводие, в подкрепа на майките на деца с увреждания, представители на медицинското съсловие. Всеки е с кауза и се чувства отговорен пред общността, която представлява. Възлагам надежди на реалното овластяване на гражданите и ясно заявихме, че ще регистрираме листи с млади хора, експерти и професионалисти, обясни Манолова.

Виж повече на Bultimes EU


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ