Манолова пред АИКБ: Стоим зад почтения български бизнес и го подкрепяме

в България

Манолова пред АИКБ: Стоим зад почтения български бизнес и го подкрепямеМанолова пред АИКБ: Стоим зад почтения български бизнес и го подкрепяме

От „Изправи се! Мутри вън!“ стоим зад почтения български бизнес и настояваме за пряка финансова подкрепа за фирмите в условията на криза. За нас българският бизнес не е шепата олигарси, които се хранят с обществени поръчки и концесии и които са в определени списъци За „Изправи се! Мутри вън!“ българският бизнес са 350 хил. микропредприятия, малки и средни фирми, които дават работа на 2 млн. души.

Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова по време на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Имаме за цел да осигурим истинска конкурентна среда за българския бизнес. Опровергаваме опорните точки на ГЕРБ, че имаме намерение да спираме проекти, да прекратяваме договори и да пречим на българския бизнес. Напротив, ангажираме се със създаването на прозрачна среда с правила. Това е в интерес на почтените фирми, които не желаят да участват в схеми, да заобикалят Закона за обществени поръчки, които искат да печелят прозрачно, конкурентно, при законови правила, допълни Манолова.

Тя припомни, че в 45-ото Народно събрание от „Изправи се! Мутри вън!“ са внесли законопроект за подкрепа на българските фирми. Има бели петна в подкрепата за секторите туризъм и транспорт. Те трябва да бъдат подкрепени, затова ние отново ще внесем нашите предложения. Предвиждаме фирмите, на които приходите са намалели с над 30 % спрямо 2019 г., да получат пряка финансова подкрепа, като се поеме висок процент от техните постоянни разходи. Това е добра европейска практика, която трябва да намери своето приложение и в България, подчерта Манолова.

Тя допълни, че в програмата е предвидено и намаляване на корпоративния данък за едноличните търговци от 15 % на 10 %.

Подкрепяме таксата битови отпадъци да се определя на принципа „замърсителят плаща“. Подкрепяме и искането на бизнеса не първите три дни, а само първият ден от болничните да се поема от работодателя, а останалите дни – от Националния осигурителен институт, каза още Манолова.

Българският бизнес има нужда от глътка въздух и в програмата ни предвиждаме намаляване на административните регулации, премахване на административния рекет, пресичане на корупционните практики, осигуряване на сигурност на собствеността, съдебна реформа, пряка подкрепа за инвестициите и иновациите, допълни тя.

Относно Националния план за възстановяване и устойчивост Манолова настоява делът на финансовите инструменти за подкрепа на фирмите да бъде намален за сметка на пряка финансова подкрепа за бизнеса. Това, което липсва на българския бизнес е конкретна помощ от българската държава, каза Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ