Манолова: Който се обърка, че тук е риалити формат, групова терапия, социален експеримент на „телевизора прави силата“, да знае, че излизаме на площада

в България

Манолова: Който се обърка, че тук е риалити формат, групова терапия, социален експеримент на „телевизора прави силата“, да знае, че излизаме на площадаМанолова: Който се обърка, че тук е риалити формат, групова терапия, социален експеримент на „телевизора прави силата“, да знае, че излизаме на площада

Ако не сме единни, ще допуснем съдбата на България да зависи отново от провалилите се в управлението ГЕРБ и ДПС

Който потрива ръце, сънувайки „златния пръст“, „златните кюлчета“, „златния век“ и „златното руно“ едновременно, да знае, че никакви кюлчета, уважаеми, няма да има. Чекмеджето си отиде, каза още Манолова

Нека се знае, че в мига, в който някой се обърка, че тук сме за риалити формат, за социален експеримент с българските граждани, фейсбук-демокрация, за „телевизора прави силата“, за търговия и партийни сметки и за други форми на подмяна и партиен инженеринг, ние ще излезем на площадите и ще протестираме, както досега.

Това заяви председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в декларация по повод откриването на 46-ото Народно събрание.

Готови сме да минем в обсада на всеки политик на статуквото, който си позволи да тика страната към нови избори, за да лови риба в мътна вода, да извива ръце и да внушава, че от него зависи съдбата на правителството. Това се отнася и за онези, които потриват ръце, сънувайки „златния пръст“, „златните кюлчета“, „златния век“ и „златното руно“ едновременно. Никакви кюлчета, уважаеми, няма да има! Чекмеджето си отиде. Чекмедже вече няма. А хората бдят и наказват на изборите всеки притежател на чекмедже с кюлчета, пистолет и пачки, откраднати от тях, допълни Манолова.

Нашата главна задача в това Народното събрание е да реализираме волята на обикновените хора да живеят в справедлива, богата и правова държава, в която всеки почтен човек се чувства справедливо оценен и подкрепен. Промяната е необратима, но ако сме единни. Ако не сме, ще допуснем съдбата на България да зависи отново от провалилите се в управлението ГЕРБ и ДПС, заяви тя.

Взехме решение да заменим в името си „Мутри вън!“ с „Ние идваме!“. Защото призивът „Мутри вън!“ вече не е достатъчен, за да изгоним мутрите от ежедневието на българските граждани. След десетилетие на мутризация под управлението на ГЕРБ мутрите са добре окопани във всички власти. Нещо повече – тепърва сблъсъците с тях ще предизвикват турбуленции и катаклизми в публичния живот, ще заблуждават хората, ще им внушават недоверие, ще ги плашат. Ние нямаме илюзии, че мутрите доброволно ще се откажат да късат от здравата плът на държавата. Но имаме решимостта да осветяваме този процес и да сме гаранцията, че няма да допуснем да плашат, тормозят и притесняват българските граждани и бизнеса, каза Манолова.

Волята на хората на тези избори беше кристално ясна. Те очакват от формациите на протеста да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване и модернизация на България след десетилетие на застой. Те очакват и да подкрепим, да сформираме и да застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората, а не за интересите на партийните елити. Не целим и не договаряме постове и парцелиране на властта. Отговорността и правото са на първата политическа сила – „Има такъв народ“. Честито на „Има такъв народ“! Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишната хегемония на ГЕРБ – време на застой и подкопаване на демокрацията. Готови сме за разговори с „Има такъв народ“ и Демократична България за подкрепа на правителство, посветено на дневния ред на българските граждани, подчерта тя.

Искаме справедливост по отношение на наказанията, разпределянето на благата на тези, които ги създават – българските граждани. Още днес внасяме проект за решение да продължи работата на Комисията по ревизията. Искам да видя кой ще гласува против да се продължи осветяването на корумпираното управление, мръсните тайни, разхищенията на милиарди левове народни пари, злоупотребите, корупционните схеми, допълни Манолова.

Готови сме да участваме в провеждането на истинска съдебна реформа и на модернизация на страната. Европейският доклад от вчера за върховенството на правото е поредният разобличаващ документ на Европейската комисия, който подлага на тежка критика състоянието на съдебната система и безконтролната власт на главния прокурор. В чии ръце, ако не в нашите, на 46-ото Народно събрание, е отговорността да създадем среда за истинска съдебна реформа, която да осигури европейски стандарт на правова държава, след 13 години членство в Европейския съюз, категорична бе тя.

Внасяме и искане за изслушване на министрите на правосъдието и на МВР по повод искането за отстраняване на главния прокурор. Внасяме проект на Решение за създаване на анкетна комисия за разследване на полицейското насилие по отношение на протестиращите граждани и на подслушването на опозицията, хора от протестите, журналисти. Идваме, за да стигнем до най-тъмните ъгълчета на този позор и да го покажем на обществото такъв, какъвто е – незаконно подслушване, полицейско насилие, злоупотреба с власт. Ще настояваме виновните да си понесат отговорността, заяви Манолова.

Внасяме и законопроект за преизчисляване на пенсиите, защото 42 % от нашите майки и бащи живеят под прага на бедност, в мизерия, с пенсии, които не са индексирани през последните 13 години. В 45-ото Народно събрание имаше консенсус между всички парламентарни сили за преизчисляване на пенсиите. Дано днес никой не се отметне от думите си, каза още тя.

Готови сме да представим нашия План за незабавна подкрепа на обикновените граждани и на бизнеса и заедно да обезщетим средствата и парите за него. Те не могат и не трябва да са все в чекмеджето на един. Трябва да стигнат до българските домакинства, до семействата, до малките и семейните фирми. Подготвили сме над 20 законопроекта – за личната помощ, за частния фалит, за ЧСИ, за колекторските фирми, за премахване на гишетата, за подкрепа на малкия и семеен бизнес, подкрепа на семействата, децата и уязвимите групи, допълни Манолова.

Готови сме за диалог за подкрепа на тези законопроекти и на дневния ред на българските граждани. Готови сме да отстояваме европейските ценности, стандарт на живот и евроатлантическото партньорство – нашите гаранти за качество на демокрацията. За нас това е въпрос на родолюбие и защита на националния интерес, заяви тя.

Ще положим всички усилия Планът за възстановяване и устойчивост и Зеленият преход да се реализират в интерес на всеки отделен гражданин, на малките и средните фирми, на стартъпите, на семейните стопанства, самоосигуряващите се лица, каза Манолова.

Идваме от „комфорта на улицата“ и ще сме на улицата, при хората, ако техният дневен ред се измести от фокуса на вниманието и грижата на този парламент. В храма на демокрацията да благодарим на нашите сънародници за доверието, търпението, вярата в парламентарната република и да им обещаем, че този път няма да ги принудим да отидат трети път на избори в рамките на една година и ще поемем отговорност за едно честно и почтено управление и отговорност, ако това управление ги подведе. Ще застанем на страната на българските граждани, каза още Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ