Манолова: Здравният министър да отмени заповедта за „зеления сертификат“

в България

Манолова: Здравният министър да отмени заповедта за „зеления сертификат“Манолова: Здравният министър да отмени заповедта за „зеления сертификат“

Настояваме не 50 лв., а 250 лв. на мегаватчас да бъде компенсацията за тока на бизнеса, заяви Манолова пред БНТ

Здравният министър да отмени заповедта за задължителния „зелен сертификат“. Атакуваме пред Върховния административен съд и пред Комисията за защита на дискриминацията тази заповед, защото е незаконосъобразна и дискриминационна. Заповедта, написана по този начин, разделя допълнително обществото на ваксинирани и неваксинирани, на браншове, които изискват сертификат и на такива, които не изискват.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаване „Още от деня“ по БНТ днес.

Този сертификат ще бъде неработещ в България, защото при 20 % ваксинирани прилагането му ще бъде невъзможно. Ще бъде ограничено и правото на труд по този начин. В жалбата си до ВАС ще настояваме за спирането на тази заповед, каза още тя.

Всяка държава сама определя какви да са критериите и изискванията в зеления сертификат. Не е ясно защо в България наличието на антитела или клетъчен имунитет не е възможност за издаване на зелен сертификат. Освен това, по отношение на финансовия ресурс, който ще е нужен на хората без ваксина, третирането също е неравнопоставено. Ваксините са безплатни, а тестовете са платени и едни лаборатории ще изкарат огромни пари по този начин, допълни Манолова.

Тя бе категорична, че искането на оставки от ГЕРБ е лицемерие. Те нямат право да произнасят подобно искане и да критикуват по този начин здравното министерство. Информационната кампания и ваксинационната кампания катастрофираха още при управлението на ГЕРБ, каза Манолова и допълни, че затварянето на бизнеси не е решение, защото заради по-високите цени на тока фирмите вече са пред фалит.

Настояваме за пряка финансова подкрепа от държавата за по-скъпия ток на бизнеса, болниците, детските градини, училищата и социалните учреждения. Настояваме и за подкрепа на всички домакинства за по-скъпите ток, вода, парно и природен газ. Призовавам служебното правителство да подходи отговорно. Обещаните 15-30-50 лв. на мегаватчас помощ са минимална стъпка, която е недостатъчна и няма да спаси фирмите от фалит. Цената на тока скочи до 400 лв. Настояваме не 50 лв., а 250 лв. на мегаватчас да бъде компенсацията за тока на бизнеса, заяви още тя.

Ние категорично стоим зад кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Това са държавниците, които бяха почтени, на ниво и седяха до българския народ по време на протестите през 2020 г. Призивът на президента „Мутри вън!“ е наш слоган, защото мутрите продължават да са във властта и затова българите изнемогват, подчерта Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ