Манолова за ремонта на язовирите: ДКК е платила 716 млн. лв. за ремонт на 208 язовира за 104 млн. лв.

в България

Манолова за ремонта на язовирите: ДКК е платила 716 млн. лв. за ремонт на 208 язовира за 104 млн. лв.Манолова за ремонта на язовирите: ДКК е платила 716 млн. лв. за ремонт на 208 язовира за 104 млн. лв.

Последните договори за ремонт на 40 язовира са на стойност 75 млн. лв., а ДКК изплаща на „Монтажи“ 90 млн. лв., каза Манолова

Държавната консолидационна компания (ДКК) е платила за ремонт на язовири 716 млн. лв. на държавната фирма „Монтажи“. Реално извършените дейности, включително извършените не по надлежния ред, са на стойност 104 млн. лв. по договори за ремонт на 208 язовира. И тук, както при „Автомагистрали“, се заобикаля Законът за обществените поръчки чрез държавно дружество, за да няма публични търгове и конкурси и дейностите се превъзлагат на други фирми.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук пред сградата на ДКК относно получена информация от Министерството на икономиката по ЗДОИ за ремонтите на над 400 язовира. Припомняме, че през лятото на 2018 г. за ремонтите на язовирите са отпуснати 500 млн. лв. с постановление на Министерския съвет.

ДКК възлага на „Монтажи“ да ремонтира язовирите и плаща 716 млн. лв. Така, „Монтажи“ се оказва каса, както се оказа и „Автомагистрали“. Дали и с каква техника разполага, за да извърши съответните ремонти, тепърва ще изясняваме, допълни Манолова и припомни, че още в началото на 2020 г. от „Изправи се.БГ“ са поискали информация за ремонтираните язовири.

И тук става дума за държавна схема за източване на пари и поредната държавна каса на кръга около Борисов за отклоняване на публични средства. Безобразие е използването на държавни дружества, за да бъдат насочвани тлъсти поръчки към приятелския кръг от избрани фирми, на които се плаща авансово в пълен и над пълния размер на сумата, каза още Манолова.

Последните договори за ремонт на 40 язовира са сключени на 26 март 2021 г., дни преди изборите. Договорите са на стойност 75 млн. лв. ДКК обаче е платила на „Монтажи“ 90 млн. лв., обясни Манолова.

Настояваме икономическият министър да извади истината за всеки един от тези язовири. Министерството на икономиката разполага с достатъчно експерти, които могат да проверят на колко струва ремонтът на язовирите, колко пари реално са вложени и как е избрана фирмата, извършила съответния ремонт, категорична бе Манолова.

Схемата за прехвърляне на пари през държавно дружество се използва и от Електроенергийния системен оператор, който също си е направил държавно дружество, за да разпределя пари без обществени поръчки. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък превърна „Чистота Искър“ в общинското дружество „Софекострой“, за да му възлага строителство, а то да ги превъзложи на определени фирми, каза още Манолова.

ГЕРБ са си създали добре смазана корупционна система за заобикаляна на Закона за обществените поръчки, но на това му идва края и цялата истина ще излезе наяве. Това, което не успее да направи служебното правителство, ще го направим от „Изправи се! Мутри вън!“ в следващия парламент с подобреното издание на Комисията по ревизията, допълни тя.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ