Манолова: Възмущавам се! Правите се на „дръж ми шапката“ и всички се изкарвате невинни за скока на цената на тока

в България

Манолова: Възмущавам се! Правите се на „дръж ми шапката“ и всички се изкарвате невинни за скока на цената на токаМанолова: Възмущавам се! Правите се на „дръж ми шапката“ и всички се изкарвате невинни за скока на цената на тока

108 % е ръстът на цената на тока за бизнеса за три месеца, а 53 млн. лв. повече са взети от него, каза Манолова по време на драматично заседание на Комисията по ревизията

От 11 май 2021 г. до началото на месец август 2021 г., след обединението на Българската независима енергийна борса с гръцкия енергиен пазар в сегмента „Ден напред“, увеличението на цената на електроенергията за бизнеса е 108 %. Според работодателските организации само за времето от 27 юли до 5 август 2021 г. от бизнеса са взети 53 млн. лв. повече заради скока на цената на тока.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова днес, на заседание на комисията, на което беше изслушана Българската независима енергийна борса във връзка с високите цени на електроенергията за периода 27 юли – 5 август 2021 г. На заседанието бяха извикани над 30 представители на институции и потърпевши от аномалиите с цените на тока.

След отговора от четирите институции – КЕВР чрез Александър Йорданов, Министерството на енергетиката чрез зам.-министъра Мирослав Дамянов, ЕСО чрез изпълнителния си директор Ангелин Цачев и Българската енергийна борса чрез директора си Константин Константинов, че нямат отношение към повишаването на цената на тока, в залата се надигна вълна от възмущение.

Възмущавам се! Правите се на „дръж ми шапката“ и всички се изкарвате невинни. Цените отиват нагоре, бизнесът фалира, цената на водата се качва, цената на тока е непосилна за бизнеса и домакинствата, а вие сте невинни, обърна се Манолова към представителите на КЕВР. Реакцията й беше, след като стана ясно, че нито Министерството на енергетиката, нито КЕВР, нито енергийната борса, нито ЕСО поемат отговорността или са разрешили обединението на енергийните борси на България и Гърция, след което цената на тока у нас се качва със 108 %.

Отговор на въпроса „Кой взе решението?“ няма да получим сега. От целия този хаос има едни частни субекти, които добре са спечелили от високите цени на енергийната борса, а загубите са за бизнеса и за българските граждани. Всички сме наясно, че след вдигането на цената на тока на енергийната борса ще последва и увеличаване на цената на тока за битовите потребители, на водата и на другите стоки и услуги, каза Манолова.

Тя цитира официалната позиция на работодателските организации, че цената от 158 лв. на мегаватчас стига до 330 лв. на мегаватчас в началото на м. август. Те посочват още, че причина за скока на цената на тока е обединението на българската и гръцката енергийни борси в сегмента „Ден напред“, което не е направено едновременно с обединението с румънската борса за електроенергия. Изпълнителният директор на ЕСО поясни, че обединението е закъсняло с шест години, но членове на Комисията по ревизията изразиха остри критики, че то е направено без необходимите разчети за въздействието на цената на електроенергията върху българската икономика и индустрия.

Манолова се позова на официалната позиция на бизнеса, че причина за увеличаването на цената на тока е и изкуственият дефицит в ликвидността от непазарното поведение на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на Националната електрическа компания, а от Комисията посочиха, че има съмнения за картелиране между държавните ТЕЦ „Марица Изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК, които са можели да предотвратят скока на цената, като се намесят на борсата по-навреме.

Ако ТЕЦ „Марица Изток 2“ беше излязла с едно по-сериозно предложение на пазара, това със сигурност би стопило загубата за миналата година от 341 млн. лв. Общата загуба на дружеството е 1,150 млрд. лв. Бизнесът вижда, а то и така изглежда, че ограничаването на продаването води до изкуствен дефицит и това довежда до по-висока цена на тока, каза още Манолова.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ