Кой е Левкийски епископ Павел!

в България/Религия

Павел Левкийски Кой е Павел Левкийски?

Кой е Левкийски епископ Павел!
Той ли ще е един от новите Метрополити и патриарх на България ?

Павел е български православен духовник, тивериополски епископ на така наречения Алтернативен синод от 1992 до 1998 година и левкийски епископ от 1998 година на Българската Православна Църква.Кой е Павел Левкийски

Роден е на 12 юли 1957г. в град Левски със светското име Павлин Иванов Петров. Учи в град Тетевен и в Софийската духовна семинария. В 1984 година започва да учи и в 1989 година завършва Духовната академия в София.Кой е Павел Левкийски

На 22 февруари 1986 година в Черепишкия манастир е подстриган в монашество с името Павел от ректора на Софийската духовна семинария епископ Герасим Браницки и под духовното старчество на игумена на Бачковския манастир архимандрит Галактион.
Ръкоположен е за йеродякон на 11 март 1986 година във врачанския храм „Свети Апостоли“, а във врачанския храм „Св. св.

Константин и Елена“ за йеромонах – на 21 май 1986 година. На 1 декември 1986 година става ефимерий на Софийската духовна семинария. От декември 1987 година е протосингел на Врачанска митрополия.Кой е Павел Левкийски

На 11 март 1989 година по решение на Светия синод е възведен в архимандритско достойнство във врачанския храм „Свети Апостоли“ от митрополит Калиник Врачански. От септември 1989 г. е изпратен на богословска специализация в Московската духовна академия.Кой е Павел Левкийски

Завръща се в България през септември 1991 година и от до месец декември 1992 г. отново е ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария.
След началото на разкола последва своя духовен старец епископ Галактион Велички и излиза от лоното на каноничната църква.

На 20 декември 1992 година е ръкоположен за епископ от митрополит Пимен Неврокопски и другите разколнически владици в храма „Света Параскева“ в Плевен с титлата тивериополски!

В 1998 година се покайва на Всеправославния събор, проведен в София на 30 септември и 1 октомври 1998 г. за преодоляване на разкола, и на 1 октомври е приет в църковно общение по крайно снизхождение със сан епископ с титла левкийски!

От месец декември 1998 г. до 1 март 2000 г. епископ Павел е викарий на митрополит Кирил Варненски и Великопреславски, а от 1 март 2000 г. до 1 юли 2002 г. е председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

Българския Левкийски епископ Павел пред иконата на свети Цар Борис -Михаил покръстител в манастира свети Наум в Охрид.Виждат се избодените очи на светеца.Епископ Павел постави въпроса за бързо възстановяване на избодените очи на иконата пред македонските духовници.

 

От 1 юли 2002 г. той е епископ на разположение на Светия синод. На практика Левкийския епископ Павел играе огромна роля във външната политика на Българската църква!

Павел Левкийски както и Руският патриарх Кирил вече дадоха благословията си за изграждането на единствения българо-руски храм, който да бъде построен в столицата София, от Гражданско Сдружение „ Приятели на Русия и Православния свят” и Български Народен Събор.

stefan proynov episkop pavel
Стефан Пройнов: Как не се намериха няколко капки боя за да се реставрират очите на Борис Михаил?

 

След посещението на Левкийския епископ Павел в православните братски държави Македония и Гърция , предстои да посети и други православни държави, както и патриарха на цяла Русия и Москва – Кирил.

От:bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ