Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство по фехтовка

в Свят

Емма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство по фехтовкаЕмма Нейкова спечели златния медал на сабя на Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки в Неапол.

В състезанието участваха 70 сабльорки от 21 държави, сред които бъдещите звезди на този спорт. С титлата си Нейкова, водена от националния треньор Ивайло Воденов, повтори успеха на Йоана Илиева от 2020 година, когато стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Хърватия.

Емма Нейкова започна пътя си към златния медал с четири победи и две загуби в групите, като влезе във втората фаза на състезанието под N24. В първия кръг от директните елиминации сабльорката ни се наложи над Бетани Брайърли от Великобритания с 15:7. В следващия двубой, валиден за място сред най-добрите 16, Нейкова победи играещата под неутрален флаг Евелина Попова с 15:13. В срещата за място в топ 8 българката отстрани Виктория Короченко от Украйна с 15:11. Последва победа с 15:10 над Александра Михайлова, играеща под неутрален флаг. На полуфинала Нейкова отстрани Амалия Ковалю от Румъния с 15:14 след изключително оспорван двубой. В срещата за титлата на Европейското първенство Емма Нейкова се изправи срещу Анна Шпиец от Унгария, игра със самочувствие, устремено и разгърна огромния си потенциал. След като изоставаше с 3:8 възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ не само навакса изоставането, но и поведе с 10:8. До края на срещата Нейкова не изпусна аванса си, затвори срещата с 15:12 и заслужено спечели златния медал.

Другите българки в надпреварата на сабя също се представиха на ниво. Калина Атанасова се класира на 5 място, след като излезе от групите с 6 победи от 6 срещи. В елиминациите тя победи Зузана Порада от Полша с 15:10, след това отстрани Лекси Крейз от Великобритания с 15:11, а в срещата за място на полуфиналите отстъпи пред Фелис Хербон от Германия с 8:15.
Мариела Георгиева и Кристина Миланова влязоха сред най-добрите 64, като си поделиха 52-53 място.

В турнира на шпага за младежи, който също се проведе днес, се включиха четирима българи – Рахим Рашайда, от Васил Ивакимов, Александър Костадинов и Самуел Петканчин. Най-добре се представи Рахим Рашайда, който се класира на 23 място от 107 участници. В групите той записа четири победи от пет срещи. В директните елиминации фехтовачът ни влезе под N20 и във втория кръг се наложи над Даниел Ондо от Словакия с 15:10. В двубоя за място сред най-добрите 16 Рашайда отстъпи пред Дмитро Пласкин от Украйна след оспорвана игра и 14:13 в полза на украинеца.

Васил Ивакимов влезе сред най-добрите 64, като завърши надпреварата на 49 място. Самуел Петканчин раздели място 99-100 с Николас Ван Копеноле от Белгия.

Днес Европейското първенство по фехтовка за младежи и девойки продължава с надпреварите на девойки шпага, младежи рапира и младежи сабя.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ