Доскорошният шеф на ЦРУ вече е държавен секретар на САЩ

в Свят

Доскорошният шеф на ЦРУ вече е държавен секретар на САЩ
Шефт на ЦРУ вече е държавен секретар на САЩ
Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за поста. Той заминава веднага за среща на НАТО

Сенатът на САЩ одобри бившия директор на ЦРУ Майк Помпео на поста държавен секретар на САЩ. Сенаторите гласуваха с 57 срещу 42 гласа за неговата номинация, пише The Hill, цитиран от Фокус.
„След като призовавах в течение на седмици Помпео да подкрепи мнението на президента Доналд Тръмп, че войната в Ирак бе грешка и че е време да напуснем Афганистан, днес получих потвърждение, че той подкрепя президента“, заяви сенатор Ранд Пол (Републиканска партия, Кентъки), чийто глас бе необходим, за да може кандидатурата на Помпео да бъде одобрена по-рано от сенатската комисия по международните въпроси.

Номинацията на Помпео бе одобрена от сенаторите от управляващата Републиканска партия, но и от някои демократи като Хайди Хейткамп (Северна Дакота), Джо Манчин (Западна Вирджиния) и Джо Донъли (Индиана).
„В ролята си на директор на ЦРУ Помпео демонстрира способността си да бъде ефективен ръководител на световната сцена“, заяви Джоунс в заявлението си, с което мотивира своето решение, различно от партийните позиции.

Новоизбраният държавен секретар на САЩ Майк Помпео започва работата на новата позиция с посещение в Брюксел, където ще участва на среща на равнище външни министри на НАТО, преди да се отправи на обиколка в Близкия изток, предава Франс прес, цитирана от Фокус.
В петък, 27 април, Помпео ще присъства на срещата на Алианса в Брюксел, а след това веднага ще замине за преговори в Израел, Саудитска Арабия и Йордания.
Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Хийтър Нойерт заяви, че спирките отразяват „важността на ключовите съюзници и партньори“ на страната.
„Никой друг държавен секретар в скорошната история не се е отправял на посещение толкова скоро след встъпването си в длъжност“, допълни тя.
Източник: segabg.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ