Войслав Тодоров, Изправи се.БГ: Нито една формация не може сама да опази изборите

в България

Войслав Тодоров, Изправи се.БГ: Нито една формация не може сама да опази изборитеНито една формация не може сама да опази изборите, затова сме за съвместни действия на всички извънпарламентарни партии, които са срещу статуквото.

Действаме за събирането на доброволци за честни избори. За два месеца Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ е събрала над 50 % от необходимите доброволци за застъпници и за наблюдатели.

Това заяви пред Дарик радио Войслав Тодоров от Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ с председател Мая Манолова относно набирането на доброволци за честни избори, част от създаването на паралелна гражданска ЦИК.

От думите му стана ясно, че до момента са получени над 6000 заявления за доброволци за честни избори в офисите на Гражданската платформа и онлайн. Продължават разговорите с Отровното трио, Демократична България и партията на Слави Трифонов. Вярвам, че ще се стигне до решение за общо пазене на изборите. Българските избиратели разчитат на това и трябва да се направи, допълни Тодоров.

Той е категоричен, че в оставащите малко над два месеца до изборния ден „Изправи се.БГ“ ще е готова за покриването на всички 12 хил. секции в страната.

Всеки, който желае да се запише за доброволец за честни избори, може да го направи на сайта на „Изправи се.БГ“ в платформата „Доброволци за честни избори“, чрез Фейсбук страниците на Гражданската платформа и на място в офисите на „Изправи се.БГ“ в страната, подчерта Войслав Тодоров.

На въпрос за машинното гласуване той отговори, че чрез машинния вот могат да се предотвратят голяма част от изборните манипулации. От „Изправи се.БГ“ имаме подготвени въпроси до ЦИК относно техническите параметри на машините и как те ще гарантират честността на вота. Например, по какъв начин ще бъдат прехвърлени данните от машината до преброителните центрове, обясни Тодоров.

Той допълни, че “Изправи се.БГ” подкрепя дистанционното гласуване, гласуването по пощата и внесе предложение за промени в Изборния кодекс за създаване на МИР в чужбина.

Напомняме, че вчера „Изправи се.БГ“ съобщи за набрани 52 % от необходимите наблюдатели и доброволци за изборите. Област Бургас е почти изцяло покрита с доброволци – регистрирани са 728 души за 739 секции в многомандатния район. За София са получени близо 1000 заявления при около 1600 секции за трите многомандатни района в столицата.

Благоевград, Видин, Враца, Добрич, Пазарджик, Плевен, Русе, Силистра и Сливен са многомандатните райони, в които са набрани между 50 % и 90 % от необходимите за секционните избирателни комисии доброволци.

За Варна, Пловдив и София набирането на доброволци и наблюдатели продължава.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ