България посрещна шахматните кралици на Европа: Не можем да повярваме. Ние сме шампиони!

в България

България посрещна шахматните кралици на Европа: Не можем да повярваме. Ние сме шампиони!България посрещна своите златни момичета в шахмата. Огромна радост и гордост ни донесоха шахматистките от националния отбор, с историческата победа в Будва.

Това са Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

За първи път в историята на родния шахмат, националният отбор за жени е европейски шампион

Премиерът Николай Денков и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев са на ВИП терминала на летище “София”, за да посрещнат националния ни отбор по шахмат за жени.

Припомняме, че на първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

“Не мога да повярвам! Ние сме шампиони! Последните минути бяха наистина тежки, защото аз спечелих играта си преди часове, но после резултатът беше изравнен. Последната партия беше тази на Гери. Нещата не изглеждаха много добре, но ние вярваме в нея, стискахме ѝ палци и тя успя. Мисля, че това е първият път от 20 години насам, в който шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива, че отзвукът в медиите е толкова положителен”, заяви Антоанета Стефанова.

„Това е един споделен успех. Благодаря на Българската спортна шахматна федерация и всички, които повярваха в нас. Постигнахме тези успехи без държавно финансиране. Благодаря на тези, които направиха нашия успех възможен”, изтъкна Антоанета Стефанова.

По думите ѝ всяка титла е важна. Тя изрази радост, че тази победа е на целия отбор. „Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си. Аз съм сигурна, че те ще донесат още много медали на България”, добави още тя.

“Това беше една много нервна игра. Но Гергана е голям борец и днес го доказа отново”, каза Петър Арнаудов, треньор на националния отбор.

“Много съм щастлива, че този път бяхме водени от Антоанета Стефанова, за нас винаги е радост да учим от нейния професионализъм. Радваме се, че ние със своя талант и работа също допринесохме за този успех. Винаги даваме всичко от себе си, знаем, че сме силни. Сега сме европейски шампионки, от моя резултат също съм много доволна и това ми дава мотивация”, сподели Нургюл Салимова, която получи и индивидуално отличие в Будва, след като не загуби нито една от деветте си партии.

“През цялото време работихме в един екип, тя (Стефанова) ни даваше спокойствие, защото има голям опит в такива състезания и доста допринесе със своя опит. Аз още не мога да осъзная, не сме спали, ще ми трябва още малко време да осъзная”, каза Белослава Кръстева.

“За мен е една изключителна радост и чест, за нас е чест да сме водени от Антоанета, защото всяка една от нас е израснала с мечтата да играе рамо до рамо с нея. Ние постигнахме един уникален успех“, бяха думите на Виктория Радева.

Треньорът на отбора Петър Арнаудов изтъкна, че следващата голяма цел е шахматната Олимпиада следващата година. “Следващата година е олимпийска, така че ще се готвим за Олимпиадата. Това е млад отбор, всички са на 20 години, те сега започват. Млади, умни, амбицирани, мотивирани. Ние бяхме много щастливи, беше доста драматично в последната партия. Когато съперничката се предаде, не можехме да повярваме”.

Припомняме, че на първенството на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигнаха най-големия успех в историята на националния тим за жени, след като завършиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

Двубоят вчера започна с реми. Последва победа с белите фигури на България, но Грузия изравни. В последната среща Гергана Пейчева победи и донесе така жадувания успех за страната ни.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ