Кой е създателят на Bitcoin

в Свят


Вижте кой е създателят на Bitcoin+ВИДЕО

Една от най-големите загадки в технологичния бранш беше разкрита преди дни, когато технологичният портал Gizmodo съобщи, че знае отговора на въпроса: кой е създал виртуалната валута bitcoin. Медията е провела независимо разследване, което я е отвело до дома на австралийския бизнесмен Крейг Стивън Райт, на когото според журналистите дължим появата на биткоините.

За незапознатите bitcoin представлява нов тип виртуална валута, която е напълно децентрализирана и независима от която и да било компания или държавна институция. Тя може да се създава от всеки компютър чрез изчислителен процес по криптиране, наречен “добиване” или на английски – mining. При това горната граница на добиване на биткоини в световен мащаб е 21 милиона.

Днес тази криптовалута се използва от хиляди хора по света, а все повече стартиращи фирми се занимават с нейното търгуване. Остава си загадка обаче кой е нейният създател като всичко, което е известно, е неговият псевдоним – Сатоши Накамото. От Gizmodo твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства, че това е австралиецът Крейг Райт, който е създал bitcoin с помощта на починалия преди две години американец Дейв Клайман. Самият Райт обаче отказва да говори с медията и да потвърди участието си в разработката на една от най-иновативните платежни системи в световен мащаб. Междувременно цената на bitcoin през последните месеци продължава да расте, достигайки 439 долара и мнозина се питат до къде може да стигне тази валута, независеща от нито една централна банка.

Владимир Путин определи криптовалутите като прекалено рискови и използвани от криминалния контингент!

Източник: nauka.offnews.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ