Стефан Пройнов: Монетите говорят- монетосечене при Андриск

в България/История/Монетите говорят

Филип VI
Стефан Пройнов: За Андриск се знае, че е наричан Филип VI, но той си има тракийско потекло, а от другата страна е последният наследник Антигонидите и не е случайно като водач на антиримското въстание получава подкрепа и траките. Фамилията на Антигонидите управлява Македония повече от век и с неговата гибел завършва векът на Филип II и Александър македонски и техните наследници. Затова и Андриск или псевдо Филип VI, представяйки се за Филип, син на Персей (последния цар от Антигонидите), Андриск прави няколко безуспешни опита за въстание.

Опитва се да привлече селевкидския цар Деметрий I Сотер, комуто служи като наемник, но е арестуван и пратен в Рим. Бягайки от Италия, Андриск се озовава в Тракия. Местните владетели му предоставят войска, с която нахлува в Македония, разправя се с местните си противници и успява да вдигне цялата страна на въстание (149 г. пр.н.е.). Нанася поражение на римляните и завладява Тесалия.

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство твърди, че макар и Андриск да е бил за кратко на власт той успява да възпроизведе собствено монетосечене и заедно с редовните монети от бронзови, халкове той пуска и сребърни драхми със своят лик. Това, което искам да акцентирам е елементът на пренабиване на неговият лик върху сребърни републикански денарии от периодът.

Тези екземпляри са изключително редки за нумизматичните среди, макар и малограмажни заради по-малкият грамаж на римските монети те струват далеч повече от нормалните емисии. Това не е знак за бедност, а за символично надмощие над РИМ. Знае се, че Андриск е заграбил огромни богатства изчислявани на над 160 000 тона злато, което е една доста основателна причина РИМ да изпратят един от най-опитните си Генерали и пътеводци – преторианецът Квинт Цецилий Метел.

Битката при Пидна и краят на Македонското царство

Според Енциклопедията през 148 г. пр.н.е. Андриск е разбит от претора Квинт Цецилий Метел. Спасява се с бягство в Тракия, но е предаден. Екзекутиран е в Рим, след като е принуден да участва в триумфалното шествие на своя победител.

След потушаването на въстанието на Андриск Македония губи окончателно своята независимост и е превърната в римска провинция.

Стефан Пройнов: Истината е, че той бяга в земите на днешна Албания и там скрива съкровището си, но заграбената плячка също е огромна и затова триумфалното шествие е било три дни и Андриск не е бил унижаван на него, защото е заловен по-късно не е и екзекутиран, а умира след близо три години престой в затвора, но не издава местонахождението на съкровището така империята на Александър Македонски е заличена от картите и на ред навлиза Рим по нашите земи.

Искам да докажа наличието на такива монети на които ясно личат следите на римските монети под образа на Андриск. Тук става дума за пренабиване и ето нагледните доказателства.

Гней Лукреций Трион от фамилията Лукреции, е магистър на Монетния двор на Римската република. През 136 пр.н.е. той сече денари в републиканския Рим.

Стефан Пройнов: Моята прогноза е, че Хераклея Синтика, която се проучва усилено ще поднесе един ден доказателства на моите твърдения. Има много случаи на изтегляне на монети от обръщение в света и претопявани за да се появи на свой ред нова емисия, но в тази епоха става дума за директно пренабиване. В таркоримският период сме свидетели и на остатъчни практики с маркиране на монети с контрамарки. Нещо, което сме виждали и Черноморските градове държави тама където е имало голям стокообмен и различни парични потоци.

При Андриск – Филип VI обаче пренабитите монети са далеч по-ценни от стандартното му монетосечене и са много по-редки и ценени на колекционерският пазар.

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ