Стефан Пройнов: Вижте за колко се продаде 100 лева от 1894г. MS60 PL

в България/Монетите говорят/Свят
Stefan Proynov © Heritage Auctions, HA.com

Стефан Пройнов: Вижте за колко се продаде 100 лева от 1894г. MS60 PL За тези, които следят световният пазар знаят, че такива монети всяка година се предлагат по 2-3 някъде в Америка, Германия, Монако дори и в Полша. Това е една от най-редките монети в Българската нумизматика.

Привилегия и чест е в днешно време да си закупите такава. Българска златна монета от 1894 г. е продадена на търг в САЩ за 80 000 лв. Рядка българска златна монета от 1894 г. с лика на цар Фердинанд е продадена на търг на американската аукционна къща Heritage Auctions за 80 000 лв. ($43,200.00).

© Heritage Auctions, HA.com

Номиналната ѝ стойност е 100 лв., тегло: 32.26 грама (1.04 унции), съдържание на злато: 29.03 грама (0.93 унции). Тиражът ѝ е 2,500 броя, но много малка част от него оцелява до сега. Това е една от най-редките и скъпи български монети. Този екземпляр постига толкова висока цена, защото е сертифициран с ниво на запазване MS60 според стандартите на организацията NGC.

© Heritage Auctions, HA.com

Известен е само един друг екземпляр, който е по-добре запазен от продадената сега на американския търг монета. Тъй като златото е мек метал, който се наранява много лесно, а тези монети са били в обръщение над 20 години, отлично запазените екземпляри са изключително редки. NGC е международна организация, която оценява качеството на световни и древни монети, жетони и медали.

Монетите в Княжество България (1878 – 1907) са сечени по стандарта на Латинския монетен съюз (Франция, Швейцария, Белгия, Италия, Испания). Затова 1 лев е бил равен на 1 френски франк. Това е и причината да се изнасят доста от тези монети в чужбина и днес те да излизат по аукционите къщи.

Дори nationalgeographic.bg публикуваха за тази монета.

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*