Последно зрънце кафе: Ще изчезне ли кафето?

в Свят

Последно зрънце кафе: Ще изчезне ли кафето?

Ще изчезне ли кафето?

Последиците от глобалното затопляне се чувстват всеки ден  на местните пазари.

Как климатичните промени ще се отразят на световния недостиг на кафе?

Все повече проучвания през последните години показват неприятното обстоятелство, че кафето може да бъде едно от растенията, които най-тежко ще понесат климатичните промени, преди всичко като се има предвид къде и как днес се отглежда кафето.

Но каква връзка изобщо има глобалното затопляне с кафето?

Защото, противно на общото мнение, последиците от глобалното затопляне не са екзотични, т.е. не са нещо, което ще се случи само там някъде далеч от нашия живот, на потънали тропически острови или поне във Венеция, която ще потъне във вода. Последиците от местното затопляне вече усещаме и на  местно ниво, в зачестилатата поява на климатични крайности, горещи вълни и наводнения.

Разходите за производство в условията на зачестили суши, но и други фактори, които са причинени от глобалното затопляне, водят до повишение в ръста на световните цени на зърнените храни и практически на всички хранителни стоки. Някои хранителни стоки, на които сме свикнали в местния магазин за хранителни стоки ще бъдат особено засегнати.

В не много далечно бъдеще обикновеното кафе може да стане по-ценно от най-качествените вина

Температурата и кафето

Ежедневно в света се пият над 1,6 милиарда чашки кафе. За да бъде това възможно, кафето се отглежда в 70 държави, като  две трети от световното производство е на кафе арабика,  сорт кафе, което е самопоникнало в Етиопия и от което произхождат над 60 на сто днешни видове кафе.

Въпреки това, арабика е кафе, което е много чувствителнно към условията, в които се отглежда. Обикновено се отглежда в области, които са на надморска височина от 1 000 до 2 000 м, а най-добре расте при температура на въздуха от 18 до 21 градуса целзий.

Ако  дълго време е изложено на температура, по-висока от 30 градуса, кафето започва да губи листата си, да изсъхва и да се разболява. За съжаление  на любителите на кафе, съвременните климатични модели показват, че точно районите в Африка, Южна Америка и Азия, в които се отглежда арабика, ще бъдат най-много засегнати от повишаване на  температурата поради глобалното затопляне. Идеалните температурни условия ще изчезнат, и като резултат ще се получават по-малки добиви и в крайна сметка по-висока цена на кафето в близките магазини.

Според прогнозите от доклада на Международния панел за климатичните промени и сегашното състояние на емисиите на CO2, прогнозите към  2060 г. са повишаване  на глобалната температура с четири градуса по целзий.

Друг проблем, който очаква кафето арабика е нарушения в количествата на  валежите. В райони, където се отглежда арабика се очакват суши, а там, където сушата не е много вероятна, се очаква зачестяване на наводнения.

Просто  за кафето затоплящият се свят вече няма да е  добро място.

Борели !
Кафе Борели !

Климатичните паразити атакуват кафето

В най-сериозният проблем, който ще удари кафето арабика в следващите десетилетия показват научните доклади на Международния институт за физиология и екология на насекомите от Найроби в Кения. Тази серия документи показва, че ръстът на температурата допълнително ще стимулира размножаването на опасния паразит, който атакува кафето.

Става дума за кафяви зърнени бръмбари, насекоми с латинско име Hypothenemus hampei, чиято популация, възоснова на резултатите от компютърните симулации, буквално ще се удвои с нарастването на температурата с един градус. Това насекомо още повече ще се размножава и ще достигне такава численост, при която кафето арабика ще бъде невъзможно да се предпази.

Кафето арабика има умерен, деликатен вкус и докато условията за неговото отглеждане са благоприятни, земеделските производители в света ще го отглеждат, защото постига висока цена на пазара. В следващите десетилетия тази цена ще бъде многократно по-висока.

Не е изключено, само за няколко десетилетия кафето, което е съвсем обичайно във всеки дом, да се превърне в символ на престиж,  удоволствие достъпно само за богатите.

Въпреки това, кафето не е единствената храна, която ще понесе последствия от климатичните промени, ако те доведат до увеличение на температурата с повече от два градуса до края на века.

Европейските  зърнени култури и глобалното затопляне

Очакваните последици от глобалното затопляне ще усетят и някои местни, европейски растителни култури. А именно, когато става дума за Европа, според последния доклад на Европейската агенция за околната среда  до 2050 г. се очаква нарастване на температурата с около един градус на Британските острови, около 1,5 в Западна и Централна Европа и западната част на Скандинавия, докато в Източна Европа, се очаква ръст на средната температура с два градуса.

И докато, според този доклад се предвиждат наводнения в различни краища, а опасните горещи вълни буквално ги има навсякъде в южната част на Европа и в Централна Франция, отглеждането на зърнените култури ще претърпи  големи последици заради сушите  в южната част на Великобритания, в южната част на Франция и в Северна Полша.

Това означава само едно, по-високи цени на храните.  А част от тези по-високи цени не са следствие само от евентуален монопол, грешна политика в сектора на земеделието или общата криза в страната.

Част от увеличаването на цените ще се дължи на повишаването на глобалната температура.

Спомнете си за това, докато варите кафе неикономична печка.

Източник: e-zdravey.com

ЕКИПЪТ НА bultimes ВСЯКА СУТРИН СЕ БУДИ С АРОМАТНОТО КАФЕ БОРЕЛИ  cafe-borelli.eu

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ