Манолова ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от гласуването

в България

Манолова ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от гласуването

Манолова ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от гласуването

ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН посегнаха на честността на изборите, заяви Манолова

Ще обжалваме пред Върховния административен съд решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от машинното гласуване. С решение на ЦИК, подкрепено от ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН, се връща броенето на гласовете от членовете на СИК, въпреки че се гласува с машини, тоест връща се кражбата на вот. Тези четири партии сложиха кръст на Изборния кодек и на машинното гласуване, което се обезсмисля, ако някой ще брои разписките и ще определя коя партия колко гласове е получила.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук относно решението на ЦИК, взето днес, с което членовете на СИК ще броят разписките с гласове от машините на предстоящите избори.

ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН посегнаха на честността на изборите и безпристрастното отчитане на машинното гласуване. Ще се противопоставим на всяка партия, която се опитва да посегне върху честността на изборите, независимо дали се определя като такава на статуквото или на промяната, заяви Манолова.

Мнозинството в ЦИК пренаписва Изборния кодекс в интерес на крадците на гласове, които изопачаваха с години изборните резултати. Затова ли се похарчиха милиони левове за машини? В обясненията на вносителите на това решение няма никакви разумни аргументи. Правят го без мотиви, каза тя и посочи, че против решението са гласували единствено представителите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“.

Тя подчерта, че в Изборния кодекс ясно пише, че при машинното гласуване се проверява броят разписки. Плюсът на машинното гласуване беше, че не се даваше възможност да пипа човешка ръка, да се броят гласове и протоколите да са преправяни, задрасквани, с изопачени данни и кражба на гласове. Многократно сме показвали как изглежда протокол от машината и протокол, написан на ръка, допълни Манолова.

Тя припомни, че в многобройните обжалвания на изборни резултати, включително на изборите в София, се е видяло, че членовете на секционните комисии си пишат каквито искат протоколи, които нямат връзка с гласуването.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ