ЛЮБОПИТНО! СКЕЛЕТИ РАЗКРИВАТ ЗАГАДКАТА НА СВИТЪЦИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ?

в Конспирации

ЛЮБОПИТНО! СКЕЛЕТИ РАЗКРИВАТ ЗАГАДКАТА НА СВИТЪЦИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ?

СВИТЪЦИТЕ ОТ МЪРТВО МОРЕ

Няколко десетки скелети открити в Юдейската пустиня вероятно дават отговор на една загадка продължаваща 50 години – кой е написал известните Свитъци от Мъртво море. В тези Свитъци се съдържат фрагменти от почти всички части на Стария завет, пише Newsweek.

33 човешки скелета са намерени погребани в Кумран, близо до пещерите в които Свитъците са открити. Според учените, хората на които са принадлежали тези скелети са били живи по време на написването на Свитъците и поставянето им в пещерите, като най-вероятно именно те са авторите на написаното.

Изследователите вече са приложили метода на радио-въглеродния анализ на един от скелетите и той е доказал, че човешките кости са на възраст около 2200 години. Това съвпада с времето, в което Свитъците от Мъртво море са били написани – между 150 и 70 година преди Христа. Йоси Нагар, израелски антрополог, представи анализа пред годишната среща на Американския институт по ориенталистика.

„Аз не знам дали скелетите са на авторите на Свитъците от Мъртво море, но големият брой на хора на различна възраст, погребани в Кумран, наподобява това което виждаме във Византийските манастири и гробищата към тях“, казва Нагар.

Свитъците от Мъртво море са били открити в 11 пещери на Западния бряг в кроя на 40-те и началото на 50-те години на миналия век. Те се състоят от стотици документи и части от документи. Въпросът кой ги е писал винаги е стоял, но не по-малко интересен е и въпросът – кои са били обитателите на Кумран?

Според една теория, която сега може да бъде подкрепена от намерените скелети, Кумран е бил населен от сегрегация на евреи, която се наричала есеи, като или самите те са написали ръкописа, или са служили като попечители, пазители на написаното. Свитъците са писани на хибру, на арамейски и на гръцки езици.

Друго обяснение може да бъде, че в Кумран са живеели бедуински племена или дори римски войници. Според Нагар, няма как да се потвърди, че скелетите принадлежат на есеите, но най-вероятно те принадлежат на религиозните целибати (общност на безбрачните, посветили се на бога). Всички скелети са открити през 2016 г. и след изследването е доказано, че принадлежат на мъже. Не е ясно дали ще бъдат правени още изследвания на костите, като засега те са върнати в гробовете в които са били намерени в Кумран.

Интересно е, че през тази 2017 г. археолозите откриха още една, 12-та пещера до 11-те, в които са били открити свитъците. Досега се вярваше, че свитъците са открити само в съществуващите 11 пещери, но сега не е ясно какво ще бъде открито в 12-та пещера, чиито изследвания предстоят, нито дали част от свитъците, достигнали до археолозите чрез бедуински племена, не са били открити в нея.

Източник: megavselena.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Конспирации

Отиди на Топ