Година след депортацията: Джокович триумфира в Австралия, над него вече е само небето!

в Свят

Година след депортацията: Джокович триумфира в Австралия, над него вече е само небето!Над Новак Джокович вече е само небето.

Той спечели поредна титла и се изравни по спечелени турнири в Големия шлем с Рафаел Надал. Двамата имат по 22 трофея. Джокович обаче вече е лидер по спечелени титли изобщо в турнири – 93, срещу 92 на Надал.

Освен всичко друго от новата седмица сърбинът се завръща като номер 1 в световната ранглиста.

Новак Джокович отново е кралят на Australian Open, след като триумфира за безпрецедентен десети път на любимия си корт “Род Лейвър арена”. Ноле се справи със съпротивата на Стефанос Циципас с 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) в 3-часов финал пред рекордните 35 хиляди зрители по трибуните, пише Sportal.bg.

Първи сет

Джокович започна убедително на свой сервис и с лесни и бързи точки дръпна с 1:0. Циципас далеч не беше толкова спокоен и направи две поредни грешки от форхенд, а после и една от бекхенд по правата, за да се стигне до двоен брейк-бол. Той отрази едната с невърнат начален удар, а другият се изпари след пресилен форхенд на сърбина. Бекхенд в мрежата на Джокович и втори ас на гърка приключиха проблематичния гейм – 1:1.

Великолепен бекхенд-уинър по правата беше украшение на втория пореден безметежен сервис-гейм на Джокович, който поведе с 2:1 и отново постави съперника си под напрежение. Сърбинът отново изтормози противника с дълбок ретур, а в следващото продължително разиграване Циципас завърши с драйв воле от форхенд, но имаше късмета да намери линията в предходния си удар. Стигна се до 15-30 след комбинация от прави удари на Ноле, който смени посоката по правата и провокира грешка. Ас на гърка възстанови паритета, но после веднага отново Джокера стигна до брейк-бол с остър форхенд по диагонала. С двойна грешка Циципас предаде пробива – 3:1.

За Циципас все още беше тежка задача изобщо да спечели точка при сервис-гейм на рекордьора по титли, като това все пак се случи за 40-15, но само защото Джокович пресили леко бекхенд по правата в търсене на уинър. Ноле направи още един подарък с форхенд в аут, но после лесно завърши с предната страна на ракетата си и поведе комфортно с 4:1.

Петата непредизвикана грешка от форхенд на Циципас го постави в неудобно положение при 15-30, но после отличният му сервис (трети и четвърти ас) компенсира за 4:2. Джокович сбърка непредизвикано с правия си удар при 30-15, но после се погрижи да няма интрига и това му подаване – форхенд-уинър плюс ас за 5:2.

Циципас започна по-често да печели лесни и бързи точки със сервиса си и този път без проблеми взе подаването си за 5:3. Джокович сервираше за сета очевидно без напрежение в началото, защото скоростно дръпна с 30-0, но после загуби едва за втори път разиграване от основната линия между 5 и 9 удара (от 9 такива досега). Прекрасен сервис по диагонала в лявата половина осигури двоен сетбол на 9-кратния шампион, а още един неотразен сечен начален удар сложи край на частта – 6:3 за 36 минути.

Втори сет

Циципас продължи възходящата си линия в сервис-геймовете, която започна още във втората половина на първия сет. Той загуби само точка, а спечели другите с убедителни начални удари за 0:1. Ноле обаче не показваше признаци на сваляне на нивото – нито на сервис, нито на форхендите от основната линия – гейм на нула за 1:1.

Гъркът показа класа с правите си удари от дъното на корта и спечели две поредни средни по продължителност разигравания за 30-0. Стигна се отново до гейм на нула, и то при положение че Циципас нямаше успеваемост на първи сервис – 1:2. За първи път при подаване на Джокович той трябваше да компенсира изоставане от 15-30 и го направи със систематични атаки с форхенд от основната линия и смач. Още едно тръгване напред от страна на Ноле му осигури аванс от 40-30, а и в двете разигравания Циципас беше прекалено пасивен и единствено се защитаваше. Aс номер 4 сложи край на интригата – 2:2.

При 0-15 гъркът най-после тръгна напред и имаше успех с бекхенд по диагонала, но после сбърка непредизвикано от форхенд за 15-30. Следващата точка отиде на сметката на Стефанос, който не се отказа да търси късите диагонали с правия си удар и беше възнаграден. Двойна грешка обаче вкара гейма в дюс, но все пак Циципас “измъкна” успеха и отново поведе с 2:3, отдавайки се и на емоционален изблик.

Претендентът извади късмет при къса топка, като намеса на мрежата я направи неспасяема за Джокович – 0-15. Три последователни качествени сервиса набързо обърнаха съотношението в гейма, а пресилен форхенд от съперника направи резултата 3:3.

Прекрасен бекхенд-уинър по правата на Циципас го провокира отново да се самонадъха, но веднага след това стана жертва на печеливш ретур за 15-15. Ново дълбоко връщане на топката от Джокович доведе до грешка на съперника – 15-30, но в следващото разиграване сърбинът беше разходен по ширината на корта и дори падна (30-30). Две поредни излизания на мрежата изглеждаше сякаш ще спечелят гейма за Циципас, но той сбърка бекхенд-воле и се стигна до дюс. Нова проява на агресия на гърка завърши с форхенд-драйв-воле по обратния диагонал, което докосна линията и му осигури авантаж. Джокович пък три пъти отказа да атакува мрежата след форхендите си и бе провокиран да сбърка сложна топка, поставена ниско в краката му – 3:4.

Непредизвикано сбъркан форхенд веднага бе компенсиран с ас от сърбина, но после дойде нова неточност с предната страна на ракетата – 15-30. Филето този път помогна на 9-кратния шампион в подходящ момент за 30-30, а в следващото разиграване той демонстрира прословутата си защита и провокира грешка на мрежата – 40-30. Бекхенд в аут на гърка сложи край на напрегнатия гейм – 4:4.

Форхенд-уинър по правата и два поредни аса осигуриха на Циципас комфорт, при който той можеше да си позволи и грешка с предната страна на ракетата. Джокович обаче прибегна до тактика ретур-мрежа и върна интригата, но след това сбърка непредизвикано бекхенд по правата и не се възползва от възможността да завърже още гейма – 4:5.

Две поредни грешки на Джокович наелектризираха публиката и дадоха надежда на гръцките фенове, че може да се стигне до пробив при 15-30. Циципас обаче просто връщаше плитко топката в средата на корта и отново не се възползва от инерцията си заради прекалена пасивност. Все пак се стигна до брейк-бол, но гъркът спази тенденцията да не поема рискове в тези ситуации, а пък Джокович с по-голямо търпение дочака моментите си. В крайна сметка той пак “оцеля” в сервис-гейма си, независимо че началният му удар не вървеше – 5:5.

Независимо от пропуснатия сетбол Циципас се държеше доста позитивно в следващия си сервис-гейм и набързо дръпна с 40-0 почти без игра. Десетият му ас завърши по перфектен начин предизвикателството – 5:6. Джокович поведе с 30-0, след като с плоски форхенди се погрижи съперникът да пресилва своите прави удари, а с бекхенд по правата съотношението стана 40-0. Сърбинът направи двойна грешка, а после стана жертва на два поредни мощни форхенда по правата, с които Циципас се добра до 40-30. Сервис-форхенд се оказа печеливша комбинация, за да си осигури Ноле участие в тайбрек.

Циципас неочаквано направи непредизвикана грешка още в първото разиграване от “дългия гейм” и допусна мини-пробив за 1-0. Той обаче веднага компенсира в следващата размяна на бекхенди, когато рязко смени посоката по обратния диагонал и възстанови паритета – 1-1. Леко докосване на мрежата разколеба гърка от основната линия и той пресили топката, изоставайки отново с мини-брейк – 3-1. Непредизвикано сбъркан форхенд след дълбок ретур в краката му вече сериозно наклони везните – 4-1. Джокович обаче върна един подарък чрез бекхенд в мрежата за 4-2 и спази тенденцията сервиращият да не доминира в тайбрека. Двойна грешка пък изравни мини-пробивите и направо възкреси Циципас – 4-3. Гъркът се отчете с невърнат сервис за 4-4, но след това отново пресили форхенд и изостана с 5-4, с което даде възможност на 9-кратния шампион да затвори сета с подаванията си. Размяна на бекхенди по диагоналите беше спечелена от Ноле и той стигна до двоен сетбол, а още първият беше материализиран с неотразен начален удар – 6:3, 7:6(4) за 106 минути игра.

Трети сет

Джокович направи 6-минутна пауза, за да се прибере до съблекалнята между сетовете. Циципас пък демонстрира великолепно присъствие на духа и започна силно на посрещане, стигайки до два брейк-бола още в самото начало на третата част. Първият беше отразен от Ноле и с доза късмет, защото намери основната линия и изненада гърка, който по-скоро очакваше аут. От втората възможност вече Циципас се възползва, макар и само заради сериозна грешка от бекхенд на Джокович в близост до мрежата – 0:1.

Късметът на претендента продължи и в началото на следващия гейм, когато се измъкна заради сериозна намеса на филето в разиграване, в което се защитаваше. Невърнат сервис увеличи аванса на Стефанос на 30-0, само че след това вече Джокович не изпусна инициативата от основната линия и намали на 30-15.

Ретур-уинър възстанови паритета на 30-30, а Циципас сам опропасти великолепен бекхенд, след който имаше празен корт на мрежата, но прати топката в аут – брейк-бол. Възможността беше отразена с комбинация сервис-драйв воле от форхенд, но в следващото разиграване Ноле доминираше с бекхенд и завърши по правата. Добра защита от дъното на корта на сърбина го възнагради с дочакване на грешка от съперника и връщане на пробива – 1:1.

Джокович водеше от началото на следващия си сервис-гейм и въпреки че гъркът се добра до две спечелени точки, резултатът стана 2:1 без особена интрига. Циципас направи поредната си грешка от бекхенд-воле на мрежата и се постави в неудобно положение при 15-30, но компенсира веднага с ас по диагонала в полето за предимство. Следващото разиграване се оказа продължително от основната линия и гъркът издебна момент да реализира форхенд-уинър. Още един ас сложи край на гейма – 2:2.

Нова размяна на бекхенди по диагоналите завърши положително за Джокович и той доразви атаката си с форхенд-уинър по правата. Втори сервис, изпълнен като първи, изведе сърбина до аванс от 40-0, като той завърши гейма с елегантна къса топка – 3:2. Циципас направи същото изпълнение за начало на следващото си подаване, а после пробва втора поредна къса и имаше късмет, че Джокович не избра правилното решение на мрежата – 30-0. Прекрасен бекхенд-уинър по правата на гърка го доближи само на точка от изравняване на резултата, а то стана факт с впечатляващ печеливш форхенд от дъното на корта – 3:3.

9-кратният шампион поведе с 4:3 след гейм на нула, спечелен безкомпромисно. Циципас заложи моментално на сервис-мрежа и имаше успех, а след това завърши с форхенд веднага след началния си удар за 30-0. 12-ият ас бе последван от още една комбинация сервис-форхенд за 4:4. Джокович отново смени темпото със страхотна къса топка и дръпна с 15-0, а в следващото разиграване матира съперника си в близост до мрежата с форхенд-уинър по обратния диагонал. Два поредни подсечени бекхенди на сърбина му свършиха работа за 40-0, а той приключи гейма с печеливш обратен удар по правата – 5:4.

Циципас поведе с 30-0, но Джокович влезе в следващите две разигравания и с по-плътни удари се добра до равенство 30-30. Благодарение на началния си удар обаче гъркът се измъкна от деликатната ситуация и изравни на 5:5. Ноле безапелационно си гарантира тайбрек без да загуби точка, а Циципас отговори подобаващо на предизвикателството.

Тайбрекът отново започна благоприятно за Джокович, който първо матира съперника с ретур за първия си мини-пробив, а след това се облагодетелства от фрапантна грешка от форхенд на Циципас – 3-0. Гъркът пресили бекхенд от основната линия, а след това беше провокиран да сбърка от тази страна на ракетата, тъй като Ноле атакува мрежата.

При 5-0 вече нямаше съмнение сякаш кой ще бъде победителят, като Циципас все пак се добра до първата си точка, макар и заради непредизвикано сбъркан бекхенд на съперника. Неотразен начален удар на претендента му позволи да намали изоставането си на 5-2, но предстояха два сервиса на Джокович за титлата. Фамозно разиграване беше спечелено от гърка със солидна защита зад основната линия и неуспешно воле на 9-кратния шампион край мрежата.

Форхенд-уинър на Ноле все пак му осигури троен мачбол, но Циципас изпълни задача “минимум” да си вземе двете поредни подавания – 6-5. Изумителен форхенд на линията по къс диагонал сложи точка на спора и направи “десетата” факт – 6:3, 7:6(4), 7:6(5).


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ