В България токът е по-скъп, отколкото в Германия и Дания

в България

В България токът е по-скъп, отколкото в Германия и ДанияТокът е по-скъп
Причината е липсата на конкуренция и реален пазар за електроенергия за бизнеса

Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия. България е в златната среда, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС. Причините за това са неразвитият пазар, липсата на реална конкуренция и свързаност на енергийните системи. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия.

Така докато в Дания, Швеция и Финландия средните цени на едро са в диапазона 30-33 евро за мегаватчас, то в България цената е 40.70 евро. В Германия също плащат за ток по-малко – средно 33.90 евро за мегаватчас. Най-евтино е в Норвегия – 30 евро. В същото време в Италия, Гърция и Португалия плащат двойно – до почти 61 евро за мегаватчас.

Липсата на конкурентен пазар на електроенергия в България, за който се говори от години, е причината за скъпия ток на едро. В края на миналата година цените за бизнеса на свободния пазар тръгнаха нагоре. Тогава работодателите заявиха, че става въпрос за манипулация на пазара, тъй като на практика на него участват ограничен брой играчи. „На борсата по това време имаше двама продавачи – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2″. Пускаха се малки количества, които вдигнаха цената с огромни проценти. В същото време за деветте месеца на миналата година увеличението на тока при АЕЦ и държавната ТЕЦ е под 5%. Тогава откъде дойде разликата?“, възмути се шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред в. „Сега“.

Според него повишението на цените в края на миналата и началото на тази година е било лишено от икономическа логика и е резултат от спекула. В резултат, под заплаха от протести, Народното събрание гласува промени в Закона за енергетиката, с които търговците на борсата ще станат в пъти повече. Една от основните поправки е зелените централи с мощност от над 4 мегавата и когенерациите също да продават тока си на свободно договорени цени. Затова и бизнесът призова държавния глава Румен Радев по-бързо да обнародва новия Закон за енергетиката. Ефектът обаче ще се усети евентуално след месеци.

Експертите на ЕК отчитат, че през последните три месеца на миналата година цената на тока в Европа се е повишила в повечето страни. Но там, където има по-добра свързаност на енергийните системи и по-голяма конкуренция, цената се задържа. В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани, цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор, за да държи тя най-високата цена в Европа в края на 2017 г.

Цените на едро са важни за индустрията и за търговците на ток и обикновено се различават от цените за бита. Данните на Евростат за цените на дребно за битовите потребители в края на миналата година показаха, че у нас стойностите са най-ниски. През първата половина на 2017 г. българите са плащали по-малко от 10 евро за 100 киловатчаса, докато в Дания и Германия – над 30 евро. Съпоставката обаче е само за крайни цени и не се обвързва с нивото на доходите и покупателната способност.
Източник: segabg.com


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ