Възможно ли е да се управлява България без партии и политици?

в България

Възможно ли е да се управлява България без партии и политици?Парламентарното управление на страната е изчерпано, като проучванията показват, че около 70-80% от българите нямат доверие в тази институция.

Още повече, че тя самата не може да предостави вече нищо ново, освен традиционните си празни приказки и обещания изричани от устите на политиците. Хората вече осъзнаха, че в парламента се влиза само за да се облагодетелстват депутатите и приближените около тях, но не и да се мисли за благото на народа.

За 26 години на преход партиите си подавах топката една на друга и ни обсипваха с какви ли не обещания. Схемата им е ясна – когато едната партия е на власт прави поразии, които след това другата партия ще дойде на власт, за да ги уж оправя. В този обречен кръг се въртим вече две десетилетия и буквално боксуваме на едно място.

Въпросът е дали трябва да минем и през мажоритарния вот, за да разберем, че не е проблемът в избирателната система, а в политико-парламентарната. Някои хора казват, а какво ще стане, ако няма партии и политици, кой ще ни управлява тогава? В Исландия например възприеха такъв модел на управление, като в страната започна да се реализира пряка демокрация. Там изхвърлиха буквално партиите от управлението на страната и обикновените граждани взеха нещата в свои ръце. В Исландия вече нищо не се налага от парламент или партии, а за всяко нещо се допитват до народа.

При нас на този етап това може много трудно да се реализира, понеже за разлика от исландците, ние все още прохождаме в демокрацията и не си знаем правата. Ние сме свикнали, че някой трябва да ни води за носа и да ни решава съдбата, което по манталитет ни връща в тоталитарните общества.

Това обаче не трябва да ни отчайва, понеже ние сме, като малко дете, което сега едвам прохожда, но след време ще се научи да върви, че и да бяга. Идеята за безпартийно управление на страната е в зародиш, но набира голяма скорост. В социалната мрежа Фейсбук има група Без Партии и Политици, която се разраства доста бързо и вече има 140 000 последователи, което е прави една от най-големите в България. Хората там са се обединили срещу всички партии и политици, понеже им е втръснало да бъдат лъгани и унижавани от тях. Въпросът вече е поставен така, че не дали ще има край на партиите и политиците, а кога това ще стане. / Константин Петков


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ