Таванът за плащанията в брой остава 10 000 лева

в България

Таванът за плащанията в брой остава 10 000 лева
Разрешените плащания в брой остават до 10 000 лева, реши парламентът. Запазва се и отстъпката, ако декларацията се внесе електронно.
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, с които се изменят и други закони.

Със 101 гласа „за“, 52 „против“ и 9 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на правителството кешовите плащания да бъдат ограничени до 5000 лева.

Срещу намаляването на лимита на плащанията в брой се обявиха от „Обединени патриоти“, „БСП за България“, ДПС и „Воля“.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) защити предложението за намаляване на тавана на кешовите плащания, като отбеляза, че това е поредната мярка за борба със сивата икономика.

Красимир Янков от левицата коментира, че ако се приеме текста на правителството, всички разплащания над 5000 лева ще минат през банковата система и ще бъдат таксувани. Според него така на практика се повишава данъчната тежест за гражданите.

„Целта е, ако може през банките, и семки да си купуваме“, коментира и Павел Шопов от „Обединени патриоти“, цитиран от БТА.

Така при гласуването на второ четене беше отхвърлено предложението на правителството за промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Наскоро предложението беше отхвърлено и в бюджетната комисия.

Депутатите се отказаха и от първоначалното предложение самоосигуряващите се лица да подават годишна данъчна декларация само по електронен път.
Това щеше да засегне над 250 хиляди души.

Ако годишната данъчна декларация бъде подадена до 31 януари на следващата година по електронен път, лицата ще ползват отстъпка 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв.

Условието е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и данъкът за довнасяне да е внесен в срок до 31 януари, записаха депутатите в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

При обсъжданията в бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че за 97.5% от лицата, ползвали отстъпка за миналата година, тя е била до 500 лева. Само 2.5% са ползвали отстъпка от 500 до 1000 лева.

Предприятията – платци на доходи, подават декларация за дължимите данъци само по електронен път, ако задължението за подаване на декларацията възниква след 31 декември 2017 г., записаха в закона депутатите.

С приетите на второ четене промени в ЗДДС златните монети се квалифицират като инвестиционно злато, ако отговарят на определени условия.

Принудителната административна мярка „запечатване на обект за срок до един месец“ ще може да се прилага и към трето лице, решиха депутатите. Мярката ще може да се прилага, когато към момента на запечатване обектът или обектите се стопанисват от това трето лице, ако то е знаело или е могло да знае, че е започната процедура по запечатване.

Урежда се и корекцията на ползван данъчен кредит за стоки и услуги, като се предвижда тези разпоредби да влязат в сила от 1 декември 2017 г.

Останалите изменения в Закона за ДДС влизат в сила от 1 януари 2018 г.
Източник: dnes.dir.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ