Американски танкери са доставяли в Белгия втечнен газ от Русия

в Свят

Американски танкери са доставяли в Белгия втечнен газ от Русия
Американски танкери са доставяли на пристанището в Антверпен, Белгия, втечнен газ от Русия, съобщава белгийското издание Le Soir. Информацията е част от разследването Paradise Papers и публикуваните документи за офшорни компании.

Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията Navigation Holdings, регистрирана на Маршалските острови. 31% от капитала на компанията е собственост на американския министър на търговията Уилбър Рос. По-рано днес се осветли връзката на Рос с Русия и руски магнати, включително и зет на руския президент Владимир Путин. Досега обаче схемата за доставките на втечнения газ не беше ясна.
Le Soir посочва, че танкерите на компанията са купували втечнен газ, произведен от руската фирма „Сибур“, от терминал на пристанището Уст – Луга в Балтийско море.

С политиката си Брюксел окуражава изграждането на терминали за втечнен газ, чрез които общността да получава природен газ от източници, различни от Русия. Проучването на международния консорциум от журналисти обаче показва, че в случая газът не е идвал от САЩ, а именно от Русия.

Руската агенция ТАСС посочва коментар на руския посланик в Европейския съюз (ЕС) Владимир Чижов, според когото е наивно да се очаква, че Европа ще получава природен газ от САЩ. Американските фирми се насочват към Азия, където и търсенето, и цените са по-високи, отколкото в Европа, обяснява още той.

Самият Рос не вижда нищо нередно в своите действия. В интервю за CNBC той посочва, че „Сибур“ не е в „черния списък“ с компании, срещу които има санкции. „Това са нормални търговски отношения“, коментира още той.
Агенцията посочва, че един от собствениците на руската компания е руският милиардер Генадий Тимченко, един от близките сътрудници на Владимир Путин. От 2014 г. американското финансово министерство му е наложило санкции, включително забрана за влизане в САЩ, допълва още агенцията.

Другият собственик на „Сибур“ е Леонид Михелсон, който е собственик и на „Новатек“. Тази компания също е в списъка на финансовото министерство от 2014 г.
Източник: investor.bg

Иначе Америка налага санкции срещу Русия !


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последно от Свят

Отиди на Топ