Ягодите са по-странни, отколкото предполагате

в Любопитно

Обичате ли да хапвате червени ягодки… Това е чудесно, но имаме една не толкова хубава новина за тях. Не бързайте, сдъвчете си ягодата спокойно, тя си е все така вкусна и полезна – просто е по-странна, отколкото сте си мислили. Може и да ви изглежда като обикновен плод, но въобще не е така. Първо те въобще не са плодове или поне доста от хората смятат, че не са и имат сериозни доводи за това свое твърдение. Какво става тук? Следвайте ни, за да се опитаме да разкрием същността на тази мистерия.

Хората, които изучават растенията – наричани ботаници – не считат ягодите за истински плод. Истинските плодове, като боровинките например, имат семена вътре. Портокалите също, дори и бананите. Вярно, семената на последните са меки и ги ядем без да се замислим, но все пак ако разрежете един банан на две и се вгледате в средата ще ги видите. Но ако разрежете една ягода на две вътре няма да видите никакви семена. Всеки знае, че те се намират отвън… Нещо такова…

Технически, това което ние наричаме ягода за растението и за ботаниците си е цяло семе. Повечето учени и всички готвачи – все още смятат ягодите за плодове. От научна гледна точка ягодата принадлежи към рода Fragraria, което я прави близка до розата. В действителност семената, които се виждат отвън върху всеки плод не са точно семена, защото вътре в тях се намират истинските семенца, които са много, ама много мънички. И ако това не ви се струва толкова странно, то знайте, че повечето ягоди всъщност не израстват от семената. Те израстват от корените на вече пораснало растение. Първоначално новите ягодки изглеждат като тънки зелени конци излизащи от големите растения. Малко по малко те растат, отделят се, засаждат се сами в пръстта и се превръщат в нови ягоди. Казахме ви, че този любим плод е странен.

Някога древните римляни ползвали ягодите като лекарство. Считали, че те са символ на Венера, богинята на любовта, заради сърцевидната им форма и ярък, червен цвят. В Средновековието ягодата се използвала и за украса на религиозните храмове. Била считана за символ на съвършенството. Реално, познатата на всички народи по света днес ароматна месеста сърцевидна ягода, е резултат от кръстосаните два сорта диви вида червена вкуснотия. Това направил ботаникът от Франция Франсоа Фрезиер някъде през 18 век. Родила се най-разпространената днес култивирана градинска ягода. Още тогава тя станала любима на народи от целия стар континент и била пренесена и отвъд океана.

Източник: az-deteto.bg

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ