Юл Браун и първият воден двигател

в Любопитно

Илия Вълков е роден на 20 април 1922 година във Варна. От дете се увлича по техника и теология. Учи в пловдивската семинария и електроинженерство в Софийската политехника.

В годините на народната власт Вълков е изпратен в ТВУ-Перник и лагера Белене за “съмнителни научни дейности”. След това той бяга в Турция, но там е обвинен в шпионаж и още 6 години лежи в затвор. Освобождава го мъж, представил се като майор Браун от ЦРУ и му помага за замине за Австралия.

Там Вълков сменя името си на Юл Браун: Юл – на името на любимия си актьор – Юл Бринър – и Браун – на името на своя спасител.

В Сидни през 1971 година Юл Браун изобретява наречения на негово име браунов газ, който се образува при разпада на водата на водород и кислород чрез електричество. Вместо частиците да разширят пространството помежду си, те се свързват. Така след като отдели енергия, водата отново се съединява в H2O-молекула и не остават отпадни продукти.

След като през 1978 година Юл Браун патентова своя газ, успява да измине 1600 км с кола без гориво. Вместо него ученият използва 4 литра вода и две браунови батерии, които я преобразуват в газ и после отново в течност, за да се употреби повторно.

Първият си генератор българинът продава в Китай през 1984 година, където и до днес се използва за изгаряне на радиоактивни отпадъци.

Едно от най-интересните свойства на брауновия газ се проявява в брауновата горелка.Тя се използва за заваряване, запояване, изгаряне, пречистване на ядрени отпадъци /които след обработка с нея губят изцяло радиоактивността си/, за пробиване на идеално гладки отвори, за пречистване на рудата и изсушаване на въглищата.

Горелката напълно може да замести лазера. Пламъкът й има способността сам да повишава или намалява температурата, в зависимост от материала, който се обработва и е почти невъзможно да се изгориш на него. Най-важното е, че може да превърне водата в гориво.

Днес такива горелки и апаратури, които използват брауновия газ се произвеждат в САЩ /където ученият живее известно време/, както и в Канада. Самият Вълков нарича изобретението си “хуманна вода”, тъй като то не гори живите организми, но има функцията да обезврежда радиация.

Японците отдавна се интересуват от откритията на Юл Браун /неговото изобретение помага при строежа на метрото им/, а преди известно време японската компания Genepax демонстрира прототип на автомобил, задвижван с вода.

Юл Браун умира през 1998 година с Сидни без да се завърне повече в родината си. След смъртта му имуществото му е разпиляно и разпродадено, колата му изчезва в неизвестна посока, а проектите направени през последните 10 години преди смъртта му и връчени на неизвестен българин – негова дясна ръка, не са открити и до днес.

Въпреки световната си слава, геният Юл Браун остава непризнат в родината си.

Източник: krasotata.net

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ