Чичен Ица – древният град от цивилизацията на маите

в Любопитно

Археологическият обект Чичен Ица е древен град от цивилизацията на маите още преди Колумб. Той се намира в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

Предполага се, че градът е основан през 8-9-ти век. През 10-ти век е превзет от толтеките, а век по-късно става столица на толтекската държава. По време на испанските завоевания, в средата на 16-ти век, вече е в развалини.

В Доколумбовата епоха маите обитавали обширна територия, която е заемала голяма площ. Величествените градове, които били построени от маите, били открити едва през 1836 г. от мексиканския полковник Гарлиндо. Едва три години след това се организира експедиция, която открива огромна стена, изградена от издялани, плътно прилепващи един към друг каменни блокове. Стълба, обгърната от растения, водела нагоре.

Когато се изкачили по стълбите, изследователите видели руините на множество пирамиди, дворци, каменни постройки и идоли. Стилът бил необикновен, а прецизността на изпълнение – поразителни.

По-късно историци, които са изследвали стари испански документи, достигнали до заключение, че великолепните строители на скритите в джунглата градове, са маите.

Там били открити руините на повече от 100 малки и големи градове. И до днес обаче, много моменти от историята на този удивителен народ, изградиал тази смайваща цивилизация, остават неразгадани.

Многобройните археологически находки, които днес могат да се видят в Чичен Ица, са смес от културите на маите и толтеките. Не е изключено градът да е бил седалище на върховния вожд и богочовек Кецалкоатъл. В културата на маите той е известен с името Кукулкан (Пернат змей), а зданието, което безспорно доминира в Чичен Ица, носи неговото име – Кукулканската пирамида. Към храма на върха й водят четири широки стълби, всяка с по 91 стъпала. Общият брой на стъпалата плюс платформата на върха е 365, т.е. броят на дните в годината. Това кара учените да предполагат, че пирамидата е имала астрономическо значение.

Пирамидата е ориентирана спрямо четирите посоки на света. Заради тази ориентация и особената форма на пирамидата, два пъти в годината едно поразяващо явление смайва присъстващите там. В дните на пролетното и есенното равноденствие, в определен час, засечен като че ли с хронометър, на стъпалата на северната стълба се появява изображение на гигантската Свещена Змия, образувано от триъгълни светлини и сенки, което започва бавно да пълзи към основите на пирамидата. Това зрелище продължава 3 часа и 22 минути.

Никой не може все още да разбере защо маите са напуснали градовете си, каква е причината за гибелта на цивилизацията им, откъде са дошли и чии потомци са.

Източник: krasotata.net

Вижте още на Bultimes EU


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ