Системата забрави ли как умря Народното Събрание?

в България/История


На 10-ти януари през 1997г. е щурмувано Народно Събрание на България: Погромът на парламента!
Най-драматичният и остър политически сблъсък за всичките години от началото на прехода разтърси столицата на 10 януари 1997 г. Тогава част от хилядите демонстранти, оградили Народното Събрание, влязоха в схватка с полицията, нахлуха откъм север в част от сградата и подпалиха и потрошиха няколко помещения.

Към есента на 1996 г. провалът на икономическата и финансовата политика на лявото правителство на Жан Виденов беше станал очевиден и нещо повече – предизвика бързо обедняване на хората. Инфлацията надхвърли 300% за онази година; към края хлябът и други основни стоки поскъпваха от ден на ден.

Недоволство и тревога се ширеха и в самата БСП. В края на декември Виденов трябваше да се оттегли и като председател на нейния Висш съвет, и като премиер. България влезе в 1997 г. с правителство в оставка. Непосредствен политически залог беше дали на левицата да се даде втори шанс.

Другото решение минаваше през предсрочни избори, за каквито СДС настояваше в своя проект на Декларация за национално спасение, внесен в Народното Събрание през декември.
С обсъждане на този документ започна парламентарната 1997 година.

В първата седмица на годината двете противопоставени позиции се втвърдиха. БСП държеше да доизкара своя мандат в управлението и на 8 януари тя издигна кандидатурата за премиер на Николай Добрев, вътрешен министър в кабинета в оставка.

А СДС с голям митинг в София на 3 януари оглави недоволството и постави началото на всекидневни масови протести в цялата страна. Сред организаторите им бяха и КТ „Подкрепа“, студентските дружества и създаденото предишната есен сдружение „Промяна“. Днес когато народът е ограбен и мизерства ги няма синдикатите, няма и кой да протестира, защо ли е така?
Защото сте се предали и по-точно сте предали родината си, родът си и хилядолетната си история !

Днес системата пак боксува – храните поскъпват, народът е беден и гневен !
ГЕРБ силово задържа властта, а БСП е в опозиция !

След 30 години сме свидетели, че всички управляващи от целият спектър са едни и същи алчни безродници живеещи на гърба на народа, а гърбината народна вече не понася многото неволи ! Управлението на така наречените патриоти и ГЕРБ ни доведоха пак до физическо оцеляване на предела на възможностите като пак имаме инфлация скрита и плавна за разлика от онова време ! Някога нашите бащи изхвърлиха боклука за да дойде по-голям боклук!

Днес ние ще изхвърлим ли боклука от властта или ще си умрем в бедност и нищета?

Вижте още от bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ