Сигурни ли сте, че вашата банкнота е истинска?

в България/Монетите говорят

Сигурни ли сте, че вашата банкнота е истинска?

Стефан Пройнов: Най-дръзката фалшификаторска измама! Стефан Пройнов: Тази измама си остава като най-крупната и най-дръзката такава свързана с БНБ. През 1924г. България има остра нужда от пари за да се задоволи вътрешната потребност на държавата ни. Поради икономическата криза по времето на Царство България се вземе важно решение на управителният съвет на БНБ да се поръчат нови емисии банкноти с номинали 500, 1000 и 5000 лева.

Времето ги притиска и трябват спешно да се отпечатат банкноти и от БНБ взимат решение да се пуснат само банкноти от 5000 лв. За първи път се появява историческа фигура на банкнота на БНБ и това е портретът на Христо Ботев затова и банкнотата е наречена „Ботевката”. Държавната печатница започва светкавично да печата парите и само след 45 дни вече поръчката е изпълнена. Така на бял свят през ноември на 1924г. се появяват „ботевките”.

След по-малко от година обаче банкнотите са изтеглени от пазара затова сега са едни от най-редките. Малцина обаче знаят защо се налага изтеглянето им. През 1925г. избухва скандал свързан с фалшификаторска афера в София. Разбита е престъпна група. Ядрото на групата са бивш кръчмар, бивш търговец и бивш банков касиер със солидни познания в сферата на банкнотите. Групата поръчва машини за хартия във Виена дори пускат обява в местен вестник, че спешно търсят инженер-експерт по печатарска техника. Така двама от групата са обучени да работят с най-съвременната печатарска техника за времето си. След завръщането си в България сформираната група фалшификатори се залавя за работа. Имитират се новите банкноти от 5000 лева с портрета на Христо Ботев, които по тогавашен курс се равняват на около 36 щатски долара. За кратко време са отпечатани почти 10 000 броя фалшиви банкноти.

Качеството на фалшивите банкноти е неоспоримо – банкнотите са били с толкова високо качество, че на практика са били неразпознаваеми и от най-големите експерти в БНБ дори. За да не бият на очи и да не предизвикват съмнение в хората, фалшивите банкноти прилежно преминават през процес на обработка за стареене.

Използвали са различни техники за застаряване дори са използвали разтвори на съдържащи азот подобни на днешната амониева селитра от която леко пожълтява хартията. Всякакви методи за намачкване, прегъване и обриване. За да приличат все едно са били в употреба и заедно с други употребявани банкноти са пуснали в търговската мрежа. Фалшификаторите обаче са искали да играят на едро и бързо да забогатеят, въпреки че банкнотите без проблем минавали по магазините и сарафските бюра приемали ги и без проблем по банките, но алчността на печатарите била голяма и те правят най-голямата си грешка като решават да се обърнат за съдействие направо към касиер на БНБ.

Касиерът се съгласява да замени фалшивите банкноти с истински направо от хранилището на банката, разбира се срещу сериозен процент. Уговорено е на 17 ноември 1925г. да бъдат заменени фалшификати за 15 милиона лева с истински банкноти от банката. Така в печатницата на фалшификаторите започва трескава работа и количеството е направено. За тяхна учуда обаче на срещата вместо касиера се появява полицията. Касиерът се уплашил и ги е предал. Само за няколко седмици в ареста бандата разказва всичко. Последват още арести и шумно дело и доста сериозни присъди за главните организатори.

Заловените фалшиви банкноти са с изключително високо качество и при първия оглед успяват да заблудят дори главният касиер на БНБ. Поради тази причина още на следващата година “ботевките” са изтеглени от обръщение и са заменени с нови банкноти от 5000 лева, отпечатани в лондонската фирма, “Bradburry, Wilkinson & Co”. Така приключва най-голямата фалшификаторска афера в Царство България. Тази история обяснява защо в наши дни тази банкнота струва повече от нейния номинал.

Стефан Пройнов: Тази банкнота е една от най-търсените между колекционерите и тези, които я притежават, с гордост се хвалят помежду си. Искам да попитам обаче сигурни ли сте обаче, че държите в ръце истинска “Ботевка”?

За всички, които продължават да издирват ботевката под дърво и камък има една история, че една цяла бала с фалшификати се е намирала в Гърция и след изтеглянето от пазара им една старица си е палила печката с тях, но дали са останали още и къде има обаче от тях никой не знае. Така приключва най-мащабната фалшификаторска афера. Която, ако беше успяла, щеше да се нарича „Най-дръзката фалшификаторска измама”.

Стефан Пройнов: Запомнете две мнения са винаги повече от едно, а три мнения са повече от две. Защото такава банкнота би заблудила и най-елитните сертифициращи компании. Сигурни ли сте, че вашата банкнота е истинска?


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ