Реална ли е фантастиката на Жул Верн?

в Любопитно

Макар че Жул Верн е мъртъв повече от век, фантастите го считат за свой учител. Нещо повече, поколения читатели вярват, че именно той е измислил подводницата и самолета, предсказал е полета до Луната и ерата на телевизията, а след това на инженерите не оставало нищо друго, освен практически да реализират ‘измислиците’ му…

Ако си направим труда и сравним календара на научните открития и изобретения на 19-ти век и ги сравним с първите издания на френския фантаст, ще видим, че Жул Верн всъщност се е опирал на природонаучните и техническите постижения на своето време.Той е бил образован човек, но не и пророк. Не е имал фантастични хрумвания, а просто се е вдъхновявал.

Романите му са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории, а в тях действието се разгръща чрез полета на въображението. Жул Верн предвижда много научни постижения, включително пътуване в Космоса, пътуване под вода, управляеми ракети. Неговата напълно реализирала се фантастика представлява стартова площадка за грандиозното развитие на научната фантастика през 20-ти век.

Романите на Жул Верн бързо печелят огромна популярност по цял свят. Авторът няма образование на учен, нито опит като пътешественик, но отделя много време за проучване на материала за своите книги. Той се опитва да представя реалистично дори и най-малките подробности.

Жул Верн не е пътешествал само във фантазиите си. Той последователно е притежавал 3 яхти, с които пътувал и където пишел. Вярно, не предприемал големи пътешествия, а повече обикалял около британските острови, а най-далечната точка, до която е стигнал, била Северна Африка.

Дискусията на тема има ли право писателят, който твори в жанра научна фантастика, да пише за това, което противоречи на данните на науката, се води отдавна. Една от спорещит страни твърди, че научната фантастика трябва да се гради повече или по-малко върху научна основа и само такава научна фантастика може да се приеме за истинска, имаща право на съществуване в този жанр.

Всъщнсот на същия принцип е творил и Жул Врн. Дори изказвайки фантастична хипотеза, той се стараел научно да я обоснове или поне да даде обяснение, непротиворечащо на основните закони на науката. Майсторски построеният авантюристичен сюжет на книгите му обаче отвеждал читателя в свят, където изкусно се съчетавали науката и фантастиката, тайната и математическото изчисление.

Поразително е колко удивителни предсказания е направил в произведенията си Жул Верн. Там има множество любопитни изобретения и събития, които са се появили в реалността много години по-късно. В произведенията си той описва вертолет, дълбоководен скафандър и електрически двигател, космически пътешествия, видеофон…

През 1863 година Жул Верн написва своя роман ‘Париж ХХ век’. Той е пълен с пророчески картини от бъдещето. Издателят му обаче не харесал романа и той така си останал – неиздаден, докато през 1990 година бил случайно открит от внука на писателя в семейния сейф.

Романът бил издадена през 1994 година и се превърнал в сензация – в него са описани небостъргачи, калкулатори, интернет, високоскоростни влакове…

И колкото и някои критици да се ровят в миналото на големия френски писател и да спорят относно творчеството му на фантаст, той си остава Жул Верн! Всичко останало е без значение…

Източник: krasotata.net

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Любопитно

Отиди на Топ