Монетите говорят: Китай са най-големите фалшификатори на монети!

в Монетите говорят


Стефан Пройнов: Отдавна Китай се превърнаха в най-големите фалшификатори на монети и антични предмети. Макар и да използват по-стара техника тя върши същата дейност като новата – пресите натискат с нужният тонаж.

Китай са известни, че правят копия на всичко, защо монетите и предметите да правят изключение, твърди Стефан Пройнов – експерт на антично и древно изкуство.

Снимката: Jinghua Shei

На снимките публикувани в интернет от Jinghua Shei.

ясно се вижда диапазона и мащабите на една от средно големите работилници в Шан Хай. Тук виждаме реплики както на азиатско изкуство така и на европейско и Американско. С еднаква ловкост леят статуетки на бог Шива и на Буда в стар стил както и на Аполон и Херакъл.

Снимката: Jinghua Shei

Естествено не са добре детайлно изразени все пак се гони производство на бройка, а качеството остава малко встрани. Освен това широка практика е да се използват рециклирани метали или такива с по-ниско качество.

Произвеждат се и железни артефакти от Шурикени до средновековни мечове там разцветката на ръждата е една и съща и те не познават технологиите на многопластовата ръжда нито са запознати със стиловете и често се преплитат детайли от едната култура с другите в стремежът си да пуснат нов продукт на пазара.

Снимката: Jinghua Shei

Произвеждат се монети от всички континенти и епохи – американски – морган долари до римски и тракийски дори да не говорим, че се пускат за продажба в Китай и от Българските монети от Княжество България и Второ Българско царство като всички монети са обект на внимание на китайците.

Снимката: Jinghua Shei

Монетите се делят на два вида – едните с евтини отливки със заоблени форми, а другите се отсичат с матрици където пропорциите силно се доближават до оригиналните.

Снимката: Jinghua Shei

Имитират се всички монети дори и ги предлагат със сертифициращи кутийки леко застарени и патинирани поради тази причина.

Сертифициращите компании смениха своите хартиени стикери и си сложиха повече защити.

Снимката: Jinghua Shei

Стефан Пройнов: Китай е лидер в производството на фалшиви антики, но имат един проблем, че работят с ниско квалифицирана работна ръка и не могат да докарат детайлите, което е добре за пазара на нумизмати и колекционери както се казва все още монетите и предметите им се разпознават по-лесно от професионалистите или от хората в бранша натрупали опит.

Снимката: Jinghua Shei

Стефан Пройнов: България бе лидер в производството на фалшификати заливащи Европа и от там за САЩ, но последното десетилетие повечето от старите майстори си отидоха от този свят кой от старост, кой преждевременно и така десетки школи хлопнаха кепенците и малкото останали пък се опитаха да монополизират бранша и скършиха ръцете и краката на много от подрастващите в занаята и така политико-икономическата ченгеджийска мафия някак си контролира в детайли фалшификаторската мафия.

Снимката: Jinghua Shei

Мнозина напуснах страната и намериха поприще в чужбина и там процъфтяват. Славей замина за Германия и от там в САЩ, други основаха „Торонто груп“ в Канада. Испанската гилдия срещна Темида. В Холандия все още работят. Тук специализираната прокуратура спря един от добрите майстори на златни изделия, а иманярската мафия покровителства малки работилници .

Русенската школа се пренасочи отдавна към Украйна и Румъния, а в Нови пазар – Меката на иманярите и фалшификаторите не останаха много, които да се препитават от това. Търновската школа отдавна се опитват да се прехранват със сувенири в слабият туристически сезон на самоводската чаршия. В София и Видин вече почти не работят, а в Пловдив го удариха на изкуство.

На практика отдавна България не представлява заплаха за Европа. Лидер са Китайците – те правят всичко от което могат да изкарат пари стига да можете да поръчвате тиражи те ще ви ги доставят. Китай произвеждат както сребърни и златни монети така и банкноти, които са атрактивни в последните години.

Лидер са и на кюлчетата от сребро и злато и силно имитират монетите от така нареченото инвестиционно злати. Като цяло Украйна се оформя като лидер от страните от Източният блок като производител на фалшиви монети и антики като сриват пазара на Скития, Готският период и късната Византия.

Снимката: Jinghua Shei

Естествено корупцията процъфтява в тази държава и школите работят необезпокоявани. Макар монетите и предметите от този период да не са конвертируеми и забранени от закона преди да си закупите нещи запомнете, че две мнения са повече от едно, а три мнения са повече от две.

Защото закупувайки забранени от закона движими паметници на културата може да си закупите фалшификати на такива и няма на кого да се оплачете.

Снимката: Jinghua Shei

Стефан Пройнов: В последните години много хора се пренасочиха към пазара на нумизматика и колекционирането на съвременни и модерни монети .Тук нещата са далеч по-спокойни все пак за общата сигурност се грижат няколко сертифициращи компании. За това и пазарът бележи невиждан досега ръст в световен мащаб.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ