Монетите говорят: Златните долари на Америка

в Монетите говорят

Монетите говорят: Златните долари на Америка
Монетите говорят и разказват своята история.Ето историята на златните долари на Америка.
Златният долар се произвежда от 1849 до 1889 г. От 1849 до 1853 златните монети са с размери 13 мм и се наричат тип

I. Златните долари от тип II са по-тънки, но по-големи с диаметър 15 мм и се произвеждат от 1854 до 1855 г. Най-често срещаното злато долар са тип III, отсечен от 1856 до 1889 г. Производството на 1 долар златни долара е било голямо до Гражданската война и до 1863 г. са произведени само по-големите монети в големи количества.

Повечето златни монети, произведени от 1863 г. нататък, са произвеждани за внос, за да се плащат огромни количества военни материали и лихви по някои държавни облигации на САЩ. Много от тези монети от Гражданската война и след това (включително сребърни монети) са в отлично състояние, тъй като видяха много ограничено тираж със зелени пари и пощенска валута, заемащи тяхното място. Съставено от 90% чисто злато, това е най-малката деноминация на златна валута, произвеждана някога от федералното правителство на САЩ.

Когато първоначално е разработена американската система за монети, не е имало планове за монета от златен долар, но в края на 40-те години, две златни трески по-късно, Конгресът се стреми да разшири използването на златото във валутата на страната.

Златният долар е разрешен от закона от 3 март 1849 г., а типът Liberty Head започва да циркулира скоро след това. Поради високата стойност на златото златният долар е най-малката монета в историята на монетите в САЩ.

Източник: bg.wikichali.com

Стефан Пройнов: Най скъпо продадена монета в света си остава златният долар.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от Монетите говорят

Отиди на Топ