Молотов през 1946 г. в Париж: Българи, вашата граница ще остане непокътната

в История

Още 15-годишен бъдещият съветски държавник Вячеслав Молотов влиза в редовете на революционерите и не след много години става сътрудник на Ленин и Сталин.

Въпреки арестите и заточенията, Молотов е твърд в своите разбирания. В една своя реч той казва за себе си „Аз съм расъл в болшевишката партия и съм свързан с нея в многогодишната непрекъсната борба.

У мен, като комунист, няма и не може да има друго желание, освен това: да бъда на дело ученик на Ленина…”

През Октомврийската революция Молотов играе важна роля, затова след това бива назначен последователно на големи и отговорни постове, а накрая заема с достойнство поста министър на външните работи на СССР.

Вячеслав Михайлович Молотов е роден на 9 март 1890 г. в с. Кукарка, Бятска губерния в чиновническо семейство. Завършва жизнения си път на 8 ноември 1986 г. на 96-годишна възраст. Малко хора знаят, че фамилното му име е Скрябин. Приема псевдонима Молотов, което идва от руската дума „молот” (чук) и с това име остава в историята.

За нас, българите, Молотов е голям приятел и пламенен защитник.

Българската делегация на Парижката мирна конференция. Първият вляво е ръководителят на делегацията – външният министър Васил Коларов.

На мирната Парижка конференция (1946-1947), в отговор на претенциите на една държава към нас, той с увереност се обръща към българските представители със следните думи: ”Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната.” И ако днес се радваме на ненакърнени наши граници, това се дължи преди всичко на енергичната закрила на съветския представител Вячеслав Молотов.

Източник: nabore.bg

Виж още публикации на bultimes


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ