Мая Манолова: Важно е да отпаднат данъците върху тока, парното, водата и природния газ

в България

Мая Манолова: Важно е да отпаднат данъците върху тока, парното, водата и природния газМая Манолова: Важно е да отпаднат данъците върху тока, парното, водата и природния газ

Настояваме за пълна компенсация на бизнеса и на домакинствата за по-високите сметки, каза Манолова

Важно е да отпаднат данъците върху сметките за ток, парно, вода и природен газ. Това е една от нашите 31 антикризисни мерки. По този начин ще бъдат намалени цените и ще бъдат по-поносими. Настояваме за пълна компенсация на бизнеса и на домакинствата за по-високите сметки.

Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Подкрепата за тока за бизнеса не трябва да бъде 110 лв., както правителството реши. Трябва да бъде разликата между цената определена от КЕВР – 120 лв. и реалната цена на енергийната борса, която в момента вече надминава 400 лв., допълни тя.

Манолова призова енергийния министър и КЕВР да променят борсовите правила и да оповестят търговците на борсата, които спечелиха десетки милиони на гърба на българските граждани. Трябва да стане ясно кои са фирмите, които купуват ток от борсата и на какви цени продават този ток в чужбина, реализирайки огромни печалби за сметка на българските фирми, заяви тя.

Призовавам енергийния министър да забрани временно износа на ток за следващите месеци, когато ще бъде пикът на енергийната криза. Сега евтиният ток от АЕЦ „Козлодуй“ отива за малкия бизнес в съседните държави, като Гърция и Румъния, каза още Манолова и припомни, че поиска оставката на енергийния министър заради бездействието му.

Вчера Еврокомисията изрази позиция за включване към зелените енергии на ядрената енергия и енергията, получена от природен газ. Това означава, че България може да очаква европейско финансиране за доизграждането на нови ядрени мощности. Това е огромен шанс за България. Неизградените ядрени мощности са една от причините за висока цена на тока, допълни тя.

Нашият приоритет в следващия парламент ще бъде цялостна програма за увеличаване на доходите на работещите хора, пенсионерите, семействата и самотните родители. Имаме план за младите. Ще започнем с подкрепа на работещите и активни родители. Предвиждаме 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за раждане на първо, второ и трето дете и 10 000 лв. за второ и трето дете на работещи родители. Сред мерките ни са безплатни детски ясли и градини, увеличаване на втората година от майчинството до нивата на минималната работна заплата, която ще бъде увеличена догодина, заяви тя.

Манолова бе категорична, че заповедта за „зеления сертификат“ трябва да бъде отменена и заменена с нова, която дава възможност за сертификат на хора с антитела и за такива, за които е противопоказно да се ваксинират.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ