Манолова пред бизнеса: Подкрепяме протестите на бизнеса срещу „зеления сертификат“, държавата да подкрепи бизнеса в тази криза!

в България

Манолова пред бизнеса: Подкрепяме протестите на бизнеса срещу „зеления сертификат“, държавата да подкрепи бизнеса в тази криза!Манолова пред бизнеса: Подкрепяме протестите на бизнеса срещу „зеления сертификат“, държавата да подкрепи бизнеса в тази криза!

Да се намали условието за спад на оборота от 30 % на 15 % по мярката 60/40, за да не се допуснат верижни фалити на малки и средни фирми и нови безработни, призова още Манолова

Подкрепяме протестите на бизнеса срещу „зеления сертификат“, заради начина, по който той беше въведен. По тази причина ние го обжалвахме още миналата седмица пред Административния съд. Така въведен, този сертификат убива малките фирми и не създава прегради срещу разпространението на коронавируса. Бизнесът е прав да протестира и срещу това, че мярката 60/40 остава с праг за получаване при 30 % спад на оборота, а според нас прагът трябва да се намали на 15%, за да не се стигне до верижни фалити на малки и средни фирми и хиляди хора да отидат на Бюрата по труда.

Това каза председателят на Изправи се БГ! Ние идваме! Мая Манолова на среща с бизнеса и работодателите от АИКБ.

Не е справедливо да се бави подкрепата за бизнеса. Чрез актуализацията на бюджета отпуснахме 440 млн. лв. за мерки за подкрепа, но заради неадекватни правила и бюрокрация тези пари още не са стигнали до малкия бизнес, каза още Манолова.

Изправи се БГ! Ние идваме! сме за премахване на данъците, както призова и ЕК, в това число за премахване на ДДС и акциза на тока, енергоносителите и други стоки и услуги от първа необходимост. ДДС да се махне и от сметките на битовите, и от сметките на бизнес-потребителите на ток. В условията на лавинообразно нарастване на цените на тока, тази мярка би била спасителна за бизнеса и домакинствата, посочи още Манолова.

Помощта от държавата за скока на тока – да се дава подкрепа на бизнеса по 110 лв. на мегаватчас – е недостатъчна и настояваме държавата да поеме цялото увеличение на цената на тока за фирмите. Тоест, да поеме разликата между цената, определена от КЕВР от 120 лв. на мегаватчас от 1 юли, и цената, която сега бизнесът плаща – около 400 лв. на мегаватчас, допълни тя.

Предстои повишение на цената на тока, парното, газа и водата и за домакинствата, което държавата трябва да поеме чрез пряка финансова подкрепа, категорична бе Манолова.
На въпроса откъде пари, отговарям – приходите се преизпълняват заради инфлацията и има 1 млрд. лв. повече в хазната, по данни на Министерството на финансите. Има и над 1 млрд. лв. повече във Фонд Сигурност на енергийната система. АЕЦ Козлодуй приключва годината с над 1,5 млрд. лв. печалба заради скока в цената на тока, който изнася, а сме заложили повече от това дефицит. Тоест, помощта за бизнеса не е подаяние от държавата, това са парите на фирмите и домакинствата, които трябва да бъдат върнати обратно към тях в условията на тази енергийна, икономическа и здравна криза, посочи Манолова и добави, че формацията настоява и за смяна на ръководството на Енергийната борса, на която се правят спекулации с търговете за ток, както и за промяна на ръководствата на държавните енергийни дружества.

Пред бизнеса Манолова се обяви за изграждане на ядрени мощности в България в рамките на следващите 7-8 години, за да се осигури енергийна независимост и стабилност на бизнеса и икономиката, като посочи, че става дума и за АЕЦ Белене, и за нови мощности в АЕЦ Козлодуй.

Във ваше лице, на Изправи се БГ! Ние идваме, ние, от бизнеса, имаме най-адекватната подкрепа в енергийната криза. Тези 630 хиляди потребители на енергия ще получат по-големи сметки през октомври и ноември, а подкрепата от държавата по 110 лв. на мегаватчас е недостатъчна. Такава за декември изобщо не е предвидена, а прогнозите са до края на зимата цените на енергията да са същите, ако не и по-високи, заявиха още от АИКБ.

Направете конкурс за най-неизгодна и некомпетентна сделка, сключена от държавно предприятие, за да видите какви сделки с публичен ресурс се правят, дадоха идея от страна на бизнеса и предложиха мерки за бюджета за 2022 година, свързани с подобряване на бизнес средата и инвестициите.


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ