Дракула е българин, обяви Божидар Димитров

в История

Граф Дракула – Влад, нашият Влад – той е българин, обяви историкът Божидар Димитров. Пишел е и говорел на български език. Той е оставил доста документи, които са на български език… Става дума за едно българско войводство, когато паднало Търново, останало само… Те са войводи, управители на гранична област – Влашко и Молдова. Всички са с български имена – Влад I-II-III, Мирчо, Бранко, посочи още Божидар Димитров пред bgonair.bg.

В случая става дума за Влад III Дракула, известен като Влад Цепеш, владетел на Влашко в различни периоди от 1448 до 1476 г. Около него витаят различни легенди за вампирски истории. Те са по-известни за света, отколкото победите му над турците.

А, че Дракула е българин, се споменава още преди години. България владее Влашко и Молдова от 640-645 г. Тогава хан Кубрат ги отнема от Аварския хаганат… На територията на Влашко и Молдова и на по-голямата част от Украйна е разположена и България до 680 г. Тогава хан Аспарух започва война с Византия, завършила в 681 г. със завладяването на Мизия и с установяването на българската столица в Плиска. Това обаче не означава, че са изоставени Влашко и Молдова. Напротив, територията на Отвъддунавска България се увеличава с областта Трансилвания и с днешна Словакия през 799-805 г. след победите на хан Кардам и хан Крум над аварите. Но по-интересно е какво става в последните два века (ХII-ХIV век). Освободителното въстание на Асен и Петър обхваща и отвъддунавските български земи. Още цар Калоян (1197-1207 г.) се титулува цар на България и Влахия.

В 1203 г. унгарският крал Емерих се оплаква на папа Инокентий III, че българският цар му е отнел Трансилвания. Папата му отговорил, че това са земи от „патримониума“ (буквално – бащиния) на България, така че да си трае.

Източник: izvestnik.info


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от История

Отиди на Топ