Да попитаме Васил Божков за закона за иманярството и колекционерството

в България

Да попитаме Васил Божков за закона за иманярството и колекционерството
Господин Божков, какво мислите за иманярите и археолозите? Как се дефинира що е то иманяр според закона? Иманярството е дейност, извършвана от физически лица („иманяри“), изразяваща се в нерегламентираното издирване на археологически предмети. Обикновено издирването става с помощта на технически средства, най-често металдетектори и земекопна техника. Термините „иманярство“, „иманяр“ и „търсач“ не са правно регламентирани. В Наказателния кодекс на България се преследват нерегламентираните проучвания, тоест тези, които противоречат на Наредбата за реда на извършване на теренни проучвания, издадена от Министерство на културата.

В чл. 277 алинея 1 от Закона за културното наследство на България, считано от 2009 г. гласи: ”Който без съответно разрешение търси археологически обекти, се наказва с лишаване от свобода до пет години”. Използването на регистрирано оборудване (металдетектор) не прави издирването на археологически ценности законно, ако издирването се извършва на територията на регистрирани археологически обекти. Тук обаче министерството на културата не регистрира металдетекторите на хората, които са си ги закупили законно от магазин с касова бележка и фактура и желаещи да упражняват хобито металдетектинк не на археологически обекти.

Според МВР притежанието на металдетектор не се води на отчет в служба КОС както оръжията и следователно не трябва да се регистрират в МВР. Няма закон, който да ограничава закупуването им от магазини и притежанието им, но има друго тълкование, което налага пречки на хората. Според bg.wikipedia.org: Причините за иманярството не са комплексно изследвани, но сред тях са високата безработица, бедността, криминогенната обстановка в страната и недостатъчното противодействие от страна на органите на реда, както и желанието (хоби) за издирване на загубени вещи и предмети. Липсва публична статистика за размера на иманярството в България.

Най-общо съществуват няколко типа иманяри: 1.т.нар. „малджии“, които търсят легендарни съкровища, като това на Вълчан войвода и поп Мартин, на цар Иван Шишман и др.; 2.инцидентно действащи опортюнисти; 3.самостоятелно действащи иманяри – неорганизирани в групи, системно занимаващи се с издирвателска дейност; 4.иманярски групи – състоят се от няколко души копачи, ръководени от лице, свързано с местни прекупвачи (дилъри). Обикновено работят в ограничен географски периметър. Понякога иманярите се насочват към съществуващи археологически обекти или черпят информация за потенциални такива от исторически книги, медии, местни слухове или сведения от музейни работници и археолози. Противодействието на незаконните археологически разкопки и трафика с културни ценности е в ресора на Главна дирекция Криминална полиция в МВР, а когато става въпрос за организирана престъпна група – в ресора на ГДБОП. Често двете служби действат съвместно. Защо обаче законите се използват се тълкуват различно например няма селски двор или къща без „земекопна техника”- кирки, лопати, мотики и търмъци, нали? А покойният археолог Георги Китов разкопаваше могилни некрополи с багери и фадроми, но за тях законът не важи, нали? От десетилетия го няма онова диво иманярство, а западните аукциони от къде се захранват? Колко иманяри има арестувани и съдени и колко археолози има арестувани и осъдени? Колко колекционери има рекетирани и ограбени със заведени дела и колко музейни служители изнасяли реликви дирекно от хранилищата сте чули да бъдат съдени?

Значи мафия си има и черен пазар има и незаконен трафик на културно исторически ценности щом има отдел и държавни структури да се борят с това, нали? В България има много колекционери и най-емблематичният пример е Васил Божков – обвиняван от търсачите, че най-вероятно е бил катализатор за промяната в законодателството със законът Чилова. Днес обаче сме свидетели как онази същата хунта, онази същата мафия ограби по най-варварски начин и него. Всички иманяри, търсачи и колекционери са третирани като престъпници, а не като родолюбиви българи, които спасяват парченце по парченце хилядолетната ни история от ръцете на онази мафия, която уж не съществува пък има толкова структури, които да се борят с нея. Да вярно е, че в миналото иманярството бе диво и необуздано с мощна механизирана техника с трактори, които обръщат земята на един метър с фадроми, багери дори със взривове по планините и скалите, но това време отмина днес търсачите искат закони като в Германия, Франция и Англия. Нали сме част от Европейският съюз защо законодателството ни не се синхронизира с тяхното, какво пречи освен онази мафия или корумпираните държавни служители, може би?

Има неправителствени организации, които потискат народното недоволство под различна регистрация – хората плащат членски внос било то за търсене на самородно злато и метеорити, било то упражняване хобито металдетектинг, но това не е достатъчно. Има НПО-та, които са усвоявали огромни средства за да синхронизират законодателството ни и да подготвят средата да се случи това, но уви така потъват европарите като при другите неща в страната ни. И какво се оказва рекламираме металдетектори, продаваме ги и после на когото каквото му е писано. За нумизматите и колекционерите нищо не се казва имат клубове и кой и как защитава техните интереси не става ясно. Президентът Румен Радев не чува молбите ни. Няма кой да направи и да внесе в парламента закон, който да урегулира нещата. Парламентите се сменят партиите идват и си отиват, а не малка група хора страдат от това до кога ще е така?

Системата проконтролира, но някак си само едните другите имат индулгенции. Колко хора има и от системата колекционери и нумизматици, колко политици също, колко бизнесмени? От време на време надигнем глас и така натрупаната кинетична енергия се освободи с няколко псувни и ругатни и толкова. Кучетата си лаят, кервана си върви да онзи керван с ценности, които напускат страната ни, но не от иманяри, защото на терен иманяри няма, а само научни сътрудници, студенти и археолози май?

Време е да попитаме Васил Божков и другите те биха ли съдействали за легализацията и промяната на закона? Биха ли способствали с хора от своят екип за започване на обществена дискусия и дебат за проблемите? Дали Васил Божков би направил коментар по темата също е интересно. Време е за направата на закон по-суров и по-строг за всички с големи глоби и санкции със затвор, ако щете за нарушителите, но е време да има ясен регламент и да се сложи ред в хаоса!


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ