Грейд културата промени светът, промени се и ти

в България/Монетите говорят

Грейд културата промени светът, промени се и ти
Грейд културата промени изцяло критериите за колекциониране когато един от първите в България колекционери Илиян Илиев преди 20 години решава да се довери на PCGS и да налага техните стандарти в България

.

В същото време друг роден колекционер Костадин Везьов се доверява на NGC в Америка. Костадин Везьов, който стана първи на световното първенство на NGC за 2020г. измежду над 21 000 участника.

За колекцията си от банкноти Везьов избира да се довери на PCGS като тук не става дума за кой бранд е по известен като Nike или Adidas, а тук става дума за грейд култура.

smart

Както казва Илиев „там има едни хора, които всеки ден сертифицират монети и са по-добри експерти от всеки колекционер или нумизмат. Това грейдване вече е задължителен елемент от нумизматиката, това е все едно да отидете да ви поправят колата в сервиз за коли – там работят професионалисти с нужната техника и умения.

Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, се шегува, че тези хора ни изядоха хляба, но тези хора промениха колекционерството и стандартите в целият свят. Стефан Пройнов: Имам честта да разговарям с най-големите Български колекционери у нас и в чужбина. Ежедневните ми разговори с тях обогатяват културата ни. Днес всеки може да стане колекционер, ако има значителен финансов ресурс достатъчно е да отидете на няколко нумизматични сбирки и да изкупите класьорите на старите колекционери като за кратко време ще се сдобиете с всички Български монети без редките и златните. След проява на настойчиво търсене в социалните мрежи и интернет можете да си закупите и златните и редките, но на каква цена?

Стефан Пройнов: Тук цената няма значение – кефът цена няма. Важно е качеството . А качеството трябва да отговаря на съвременните изисквания, а то се определя от експертите от сертифициращите компании, в които по цял ден има едни експерти, които притежават най-съвременна техника и имат нужната компетенция да направят най-добрият анализ на вашата монета.

Понякога нашите надежди не остават удовлетворени, но пък друг път получаваме по-голяма от очакваната оценка. Тук алгоритмът е различен за всяка монета, но подходът и професионализмът е еднакъв. Тези хора издигнаха Българската нумизматика до световните стандарти и всичко се промени – мнозина от старите колекционери и търговци установиха, че монетите, които притежават не са били почиствани и съхранявани правилно и това е оставило траен отпечатък върху техните монети и така на пазара се появиха монети, които не са били съхранявани правилно така започна една подмяна на иначе лъскави екземпляри с други. Това освобождаване на монети захранва пазара и в същото време засили търсенето на качествени грейдвани монети.

Стефан Пройнов: Ние всички трябва да работим за повишаване на културата в нумизматиката и в дилърите, които захранват бранша трябва да се знае на най-ниско ниво да не се почистват монетите, да не се манипулират нито по механичен, нито по химичен начин както е казал Българският народ „едно кило брашно да имаш дай го на майстор хлебар да ти замеси хляб от него“. Грейд културата е пожелание, но е и модел на поведение и възпитание.

Такива са времената, в които живее тук искам да припомня думите на Дякона Васил Левски казани по друг повод и за друго време: „Ако е за Българско, то времето е в нас, а ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме”.

И ако не съумеем да се преобърнем ще останем назад във времето, а то лети и не спира.Та не е важно какво си придобил и на каква цена е, а в какво качество е и дали е грейдвано или не!

 


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Последно от България

Отиди на Топ