Френската целувка: Откъде идва този обичай?

в Любопитно

Когато мислим за французите, мислим за “целувка”! Да, защото тя е неразделна част от френската поздравителна култура, която кара чужденците да се чувстват малко неспокойни.

Тази традиция, която обикновено се състои в даването на въздушна целувка на всяка буза (понякога до четири пъти, в зависимост от това в кой край на Франция се намирате), издавайки целуващ шум, е била обект на много разговори и размишления.

Но откъде идва този дълъг и измамно деликатен обичай?

Какво са дали римляните на французите?

Именно римляните са популяризирали тази дразнеща (за някои) традиция, разпространявайки я в цяла Европа и Северна Африка.

Те се имали различни думи за целувка, като напр. saevium за любяща целувка и osculum за приятелска или религиозна целувка.

Според френския писател Ксавие Фош именно в думата basium за целувка от куртоазия или учтивост откриваме произхода на днешната дума “bise”.

efekt-2

Всъщност през 14 век, заради развилнялата се чума, хората са престанали да си разменят целувки, но по-късно, преди Първата световна война, отново са възобновили този си обичай.

Очевидно буржоазията най-много се е противопоставяла на “целувките”, смятайки, че са присъщи на простолюдието, мнение продължило до средата на 20 век.

Но днес всички французи приветстват “целувката” с отворени обятия.

Знак за топло посрещане

Според експертите има и други причини, извън историческите, които обясняват защо традиционната целувка за поздрав се запазва във френската култура.

Антропологът Давид Льо Бретон твърди, че “целувката” дава на възрастните рядката и важна възможност да докоснат лицето на друг човек.

“Децата са обект на безброй целувки от всички”, казва Бретън пред “Експрес”. “Но това не е така при възрастните, така че целувката е възможност да покажете обич, приятелство или уважение, което предполага известна степен на близост.”

Доминик Пикар, изследовател на социалното поведение, разделя културите на две групи, култури с физически контакт и култури без такъв, а Франция е несъмнено в първата категория. Всеки, който е присъствал на френски празник и е прекарал първите десетина минути, разменяйки „целувки“ с всички, със сигурност ще се съгласи с това.

“Част от нашите традиционни ценности е да бъдем приветливи и общителни и това е изключително важно за нас”- твърди Пикар.

Но както и повечето традиции, нейното значение и начин се променят с течение на времето, като една от най-големите промени, според експертите, е, че мъже разменят целувки с мъже.

“Това е част от културата след 1968 г.”, казва Пикар, добавяйки, че е и част от движението хипи.

Авторът на “Целувката: първи уроци по любов”, философът Жерар Каен също говори за целувката между мъже като съвременно явление.

“Доскоро не ми беше хрумвало да целуна приятелите си“ – казва Каен пред “Parisien”. “Днес жените зачитат целувката повече от мъжете, но тази практика се е превърнала в традиция за повечето французи.“

“Целувката” може да подразни, дори шокира чужденците, които посещават Франция, защото те не са свикнали с това”, добавя той.

Докато някои са раздразнени или объркани, други, като британския комик Пол Тейлър, осмиват обичая, за голямо забавление на самите французи.

Но защо в някои френски райони се разменят повече “целувки”, отколкото другаде?

Ако можем да набедим римляните за виновни, че са започнали да се целуват, а френската склонност към човешки допир пък може изясни защо това продължава във времето, то как да си обясним защо броят на “целувките” се различава според това в кой район на Франция се намирате (виж картата).

“Не мисля, че бихме могли да разберем защо си разменяме толкова много целувки на едно място, а различен брой на друго”, каза Пикар.

“Традициите понякога се различават от едно село до друго, те се коренят в регионалните култури, което доказва, че това е много старо явление”, добавя той.

Други предполагат, че разликата идва от тези, които вярват, че две целувки, колкото са обикновено в Париж, са признак на лека студенина. В опит да се отдалечат от столицата и да направят своя край по-сърдечен, те си разменят по четири целувки. Това обаче е само теория.

Ако всичко това ви остави объркани какво точно трябва да се прави, Пикар казва: “Във всяка ситуация, правете това, което правят всички останали.”

Източник: bgonline.eu

Loading...

Вижте повече на Bultimes EUНие не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Отидете горе